Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Turecko a Rusko obnovili spoločné hliadky na severovýchode Sýrie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul)

ISTANBUL — Tureckí a ruskí vojaci obnovili vo štvrtok spoločné hliadky v severovýchodnej Sýrii v zóne operácie Prameň mieru, ktoré boli vlani z bezpečnostných dôvodov pozastavené. Na prvej hliadke sa zúčastnilo 24 vojakov so štyrmi obrnenými vozidlami. Informovali o tom agentúry Reuters a Anadolu s odvolaním sa na oznámenie tureckého ministerstva obrany.

Turecký rezort nekonkretizoval dôvody, pre ktoré boli spoločné hliadky v októbri minulého roka pozastavené. Spresnil, že od novembra 2019 do 5. októbra 2023 bolo v oblasti vykonaných celkovo 344 spoločných hliadok.

V októbri 2019 Turecko a jeho spojenci v Sýrii začali vojenské operácie na severovýchode Sýrie nazvané operácia Prameň mieru. Ich cieľom je vytlačiť odtiaľ Sýrske demokratické sily (SDF) vedené Kurdmi a vytvoriť 30 kilometrov široké pásmo bez kurdských milícií, ktoré bude slúžiť ako "bezpečnostná zóna" pre sýrskych utečencov žijúcich v Turecku. Podľa tureckého ministerstva obrany budú spoločné hliadky v blízkej budúcnosti pokračovať s cieľom zabezpečiť stabilitu na severovýchode Sýrie, zaistiť bezpečnosť tureckých hraníc a demonštrovať spoluprácu Turecka a Ruska v boji proti terorizmu.

Viac o téme: HliadkyRuskoTureckoSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu