Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

OBROVSKÝ prešľap EÚ: Ruský miliardár sa objavil BEZDÔVODNE na sankčnom zozname! Teraz žiada odškodné v MILIÓNOCH

Ruský oligarcha Michail Fridman
Ruský oligarcha Michail Fridman (Zdroj: SITA/AP/Pavel Golovkin)

LUXEMBURG - Ruský miliardár Michail Fridman žiada od Luxemburska 16 miliárd dolárov (14,4 miliardy eur). Súdny dvor Európskej únie totiž v apríli tohto roku rozhodol, že Fridman bol zapísaný na unijný sankčný zoznam bezdôvodne.

Požadovaná suma 14,4 miliardy eur podľa Fridmana predstavuje hodnotu zmrazeného majetku a odškodné. Píše o tom francúzsky denník Le Monde. Požiadavky ruského podnikateľa, ktorého mnohé aktivity mali sídlo práve v Luxemburgu, teraz preverujú miestne úrady.

"Michail Fridman začal arbitrážny spor. Luxemburská vláda so svojimi právnymi poradcami teraz vykonáva analýzu žiadosti a zvažuje ďalšie kroky," uviedli zástupcovia kabinetu luxemburského premiéra Luca Friedena.

Zastupuje ho Blairova manželka 

Z Luxemburska Fridman riadil svoje investičné aktivity aj v iných krajinách, išlo napríklad o investičnú spoločnosť LetterOne. Uplatnením sankcií Luxembursko podľa Fridmana porušilo zmluvu o ochrane investícií, ktorú podpísalo v roku 1989 s vtedajším Sovietskym zväzom, píšu luxemburské médiá.

Fridmana v spore zastupujú významné západné advokátske kancelárie vrátane spoločnosti Omnia Strategy, ktorú vedie manželka britského expremiéra Cherie Blairová.

Polovica štátneho rozpočtu

Pre Luxembursko predstavuje požadovaná suma podľa miestnej tlače viac ako polovicu štátneho rozpočtu. Je to tiež podstatná časť hrubého domáceho produktu, ktorý vlani predstavoval zhruba 79 miliárd eur.

Súdny dvor EÚ v apríli rozhodol, že ruskí miliardári Michail Fridman a Pjotr Aven boli vo februári 2022, keď Rusko začalo vojenskú inváziu na Ukrajinu, zahrnutí na unijný sankčný zoznam bezdôvodne.

Fridman a Aven

Britské POLITICO s odvolaním sa na vyhlásenie súdneho dvora EÚ uvádza, že neexistujú žiadne dôkazy, ktoré by Fridmana a Pjotra z niečoho podobného usvedčovali: "Žiadny z dôvodov uvedených v pôvodných obvineniach nie je dostatočne podložený a zahrnutie pána Avena a pána Fridmana na sankčný zoznam preto nie je opodstatnené."

Fridman a Aven, hlavní akcionári skupiny Alfa, jednej z najväčších ruských súkromných investičných skupín, podliehajú sankciám EÚ od konca februára 2022 (ruská invázia an Ukrajinu). 

EÚ označila Fridmana za "špičkového ruského finančníka a sprostredkovateľa Putinovho vnútorného kruhu". O Avenovi sa Brusel vyjadril, že bol "jedným z najbližších oligarchov Vladimira Putina". 

Proti rozhodnutiu súdu bolo možné sa odvolať. So zrušením sankcií musia súhlasiť zástupcovia všetkých členských krajín.

Viac o téme: RuskoOligarchaLuxemburskoMichail FridmanZabavenie majetku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu