Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Ferenčák navrhuje upraviť postupy pri nakladaní s majetkom obce

(Zdroj: FB/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Záujemcovia o kúpu majetku obce na základe obchodnej verejnej súťaže alebo pri priamom predaji majetku obce by mohli mať možnosť podávať návrhy, respektíve doručovať cenové ponuky v podobe, ktorú si sami zvolia, teda buď listom alebo elektronicky. Navrhuje to poslanec Národnej rady (NR) SR Ján Ferenčák (Hlas-SD), ktorý predložil do parlamentu novelu zákona o majetku obcí. Upraviť ňou chce niektoré postupy pri nakladaní s majetkom obce.

Povinné doručovanie cenových ponúk elektronicky je podľa Ferenčáka problematické "a to najmä z dôvodu, že obec pri nakladaní so svojím majetkom nie je v postavení orgánov verejnej moci". Poslanec tiež navrhuje, aby obec zabezpečila mlčanlivosť o údajoch z podaných návrhov, respektíve doručených cenových ponúk až do uplynutia lehoty na ich predkladanie.

archívne video

Premiér R. Fico: Predložím oficiálny návrh na odvolanie Michala Šimečku z postu podpredsedu NR SR (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Ferenčák tiež hovorí, že aplikačné problémy si vyžiadali aj novú úpravu krátkodobého nájmu majetku obce, respektíve nájmu hnuteľnej veci, ktorej zostatková hodnota je nižšia ako 3500 eur v prípade, ak súčasne ide o nájom majetku na verejnoprospešný účel. "V platnej právnej úprave absentuje aj osobitná úprava nájmu takého majetku obce, ak podľa osobitných predpisov poskytnutie verejných prostriedkov obci na obstaranie majetku alebo v súvislosti s ním bolo podmienené prenechaním tohto majetku do nájmu za nižšie nájomné," vysvetlil poslanec. Novela by v prípade schválenia mohla byť účinná od 1. januára 2025.

Viac o téme: MajetokObecPredajJán Ferenčák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu