Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Eurokomisia povolila použitie mRNA vakcíny aj proti bežnému respiračnému vírusu

(Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že povolila použitie mRNA vakcíny mResvia na očkovanie dospelých osôb nad 60 rokov proti ochoreniu dolných dýchacích ciest, ktoré je spôsobené infekciou respiračným syncyciálnym vírusom (RSV).

Komisia pripomenula, že RSV je bežný respiračný vírus, zvyčajne s miernymi príznakmi, ale má potenciálne vážne následky pre zraniteľných ľudí vrátane starších dospelých. Eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidisová v správe pre médiá zdôraznila, že očkovanie zachraňuje životy a cieľom silnej európskej zdravotnej únie je zabezpečiť, aby mal každý prístup k ochrane, ktorú potrebuje pred vážnymi chorobami.

archívne video

Minister zdravotníctva Michal Palkovič o nových vakcínach proti koronavírusu (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Schválenie prvej mRNA vakcíny proti RSV jasne ukazuje dôležitosť inovácií, pokiaľ ide o ochranu zdravia našich občanov," vysvetlila komisárka. Povolenie pre mResvia prichádza pred nadchádzajúcou sezónou jeseň/zima, keď infekcie dýchacích ciest, ako je RSV, majú tendenciu vrcholiť v celej EÚ. Udelili ho na základe pozitívneho vedeckého hodnotenia Európskou agentúrou pre lieky (EMA) v júni 2024.

Komisia upozornila, že teraz je na vnútroštátnych orgánoch v každom členskom štáte EÚ, aby rozhodli, či a ako budú vakcínu používať v súlade so svojimi národnými plánmi očkovania. Očkovacia látka mResvia, ktorú vyvinula spoločnosť Moderna, je prvou mRNA vakcínou, ktorej použitie v EÚ povolili aj na iné ochorenie ako COVID-19. V roku 2023 EK povolila aj ďalšie vakcíny proti RSV na ochranu zraniteľných skupín vrátane dojčiat.

Viac o téme: VírusOčkovanieVakcínyEurópska komisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu