Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Ropný tanker v Červenom mori od útoku husíov stále horí

Ropný tanker v Červenom mori stále horí.
Ropný tanker v Červenom mori stále horí. (Zdroj: X/EUNAVFORASPIDES)

BRUSEL - Od útoku jemenských povstalcov húsíov z 23. augusta v Červenom mori stále horí ropný tanker Sounion plaviaci sa pod gréckou vlajkou. Nič však nenasvedčuje tomu, že by z neho unikala ropa. Oznámila to v pondelok tamojšia námorná misia Európskej únie Aspides, informuje o tom agentúra Reuters.

Aspides zároveň na platforme X zverejnila fotografie z nedele, na ktorých je vidieť, ako z hlavnej paluby plavidla stúpa oheň a dym. Tanker podľa Aspides preváža 150 000 ton ropy a predstavuje tak teraz nebezpečenstvo pre životné prostredie.

archívne video

jemen

Húsíovia ovládajúci v Jemene tie najľudnatejšie oblasti uplynulý štvrtok oznámili, že v Červenom mori zaútočili na tanker Sounion. Táto povstalecká skupina podporovaná Iránom útočí na lode v Červenom mori už od vlaňajšieho septembra. Útoky podniká na znak solidarity s Palestínčanmi v Pásme Gazy, kde prebieha vojny medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.

Na hlavnej palube plavidla boli požiare spozorované na najmenej piatich miestach, uviedol Aspides. Dym v okolí miesta, na ktorom bol naposledy spozorovaný Sounion, zachytila aj satelitná snímka družice programu Copernicus spadajúcej pod Európsku vesmírnu agentúru (ESA).

Viac o téme: PožiarMisiaRopný tankerJemenČervené more
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu