Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Orbánov dekrét spôsobil katastrofu: Rodiny s deťmi z Ukrajiny sa ocitli na ulici! Sú z nich bezdomovci

Vládny dekrét vyhnal ľudí na ulicu. Zobraziť galériu (3)
Vládny dekrét vyhnal ľudí na ulicu. (Zdroj: profimedia.sk)

BUDAPEŠŤ - Vládne nariadenie v Maďarsku vstúpilo do platnosti. Viac ako 3000 ľudí tak zostalo bez domova.

Maďarská vláda pod vedením  premiéra Viktora Orbána výrazne obmedzila štátnu podporu na ubytovanie ukrajinských utečencov a viac ako 3000 ľudí zostalo bez domova.

archívne video

Orbánov trapas v priamom prenose, moldavská prezidentka odmietla jeho pozdrav (Zdroj: Facebook/Violetta Sachon)

Vládne nariadenie, ktoré vstúpilo do platnosti 21. augusta, poskytuje štátne financovanie len utečencom z oblastí Ukrajiny, ktoré sú priamo zasiahnuté vojenskými akciami. Ako uvádza medzinárodná vysielacia spoločnosť „Deutsche Welle“ (DW), zoznam týchto oblastí sa každý mesiac nanovo definuje a podpora končí mesiac po zaregistrovaní dotknutých oblastí. V pozadí súčasného dekrétu by podľa správy mohlo byť, že väčšinu osôb, ktoré potrebujú ochranu, tvoria maďarsky hovoriaci Rómovia zo západnej Ukrajiny.

Maďarská vláda pod vedením  premiéra Viktora Orbána výrazne obmedzila štátnu podporu na ubytovanie ukrajinských utečencov a viac ako 3000 ľudí zostalo bez domova.

Vládne nariadenie, ktoré vstúpilo do platnosti 21. augusta, poskytuje štátne financovanie len utečencom z oblastí Ukrajiny, ktoré sú priamo zasiahnuté vojenskými akciami . Ako uvádza medzinárodná vysielacia spoločnosť „Deutsche Welle“ (DW), zoznam týchto oblastí sa každý mesiac nanovo definuje a podpora končí mesiac po zaregistrovaní dotknutých oblastí. V pozadí súčasného dekrétu by podľa správy mohlo byť, že väčšinu osôb, ktoré potrebujú ochranu, tvoria maďarsky hovoriaci Rómovia zo západnej Ukrajiny.

Orbánov dekrét spôsobil katastrofu:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Takmer 100 ukrajinských utečencov vrátane mnohých žien a detí vyhodili v stredu z ubytovania v obci Kocs na severozápade Maďarska. Museli stráviť noc vonku. Maďarské humanitárne organizácie márne hľadali núdzové ubytovanie.

Opatrenie vyvolalo rozsiahlu kritiku. Zástupcovia humanitárnych organizácií označujú kroky vlády za „hanbu“ a „slabý bod v maďarskej migračnej politike“. Poukazujú na to, že mnohé z postihnutých rodín si nemôžu dovoliť vlastné ubytovanie. A to aj napriek tomu, že niektorí členovia rodiny pracujú.

Orbánov dekrét spôsobil katastrofu:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Helsinský výbor podal žalobu

Maďarská vláda rozhodnutie odôvodňuje ako nevyhnutnú úpravu po dva a pol roku podpory utečencov. Vedúci úradu Viktora Orbána Gergely Gulyas uviedol, že je neprijateľné, aby boli zdraví ľudia ubytovaní na štátne náklady, bez toho, aby spresnil údajné zneužívanie.

Zároveň narastá kritika maďarskej utečeneckej politiky, ktorá je čoraz viac vnímaná ako protiukrajinská a diskriminačná voči maďarsky hovoriacej rómskej menšine. Helsinský výbor podal proti dekrétu žalobu a informoval orgány EÚ, zatiaľ však nedostal žiadnu spätnú väzbu. Pozorovatelia obviňujú maďarskú vládu z úmyselného vytvorenia humanitárnej krízy.

Viac o téme: MaďarskoViktor OrbánBezdomovci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu