Piatok27. september 2024, meniny má Cyprián, Damián, zajtra Václav

MIMORIADNY ONLINE Vzbura väzňov sa skončila, hlásia 8 mŕtvych vrátane 4 rukojemníkov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Russian Rosguardia (National Guard) Telegram Channel via AP)

MOSKVA - Celkovo osem mŕtvych vrátane štyroch rukojemníkov si vyžiadala piatková vzbura väzňov v trestaneckej kolónii v ruskej Volgogradskej oblasti. Informujeme podľa správ stanice Rádio Sloboda (RFE/RL). Situáciu na Ukrajine sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

archívne video

Video obsahuje unikátne zábery z prvých dní bojov v ruskej Kurskej oblasti, ako aj videá, ktoré natočili operátori mediálnych centier, ktorí ako prví z médií navštívili ruské územie. (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:51 Americký prezident Joe Biden oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu. Zahŕňať bude rakety protivzdušnej obrany, vybavenie proti dronom, protipancierové strely a muníciu. Vo vyhlásení to uviedol Biely dom, podľa ktorého dnes Biden telefonicky hovoril so svojím ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským. Agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaného amerického činiteľa uviedla, že pomoc bude v objeme 125 miliónov dolárov (2,8 miliardy Kč). Biely dom výšku pomoci nezverejnil.

21:45 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok po stretnutí s indickým premiérom Naréndrom Módím v Kyjeve povedal, že India podporuje územnú celistvosť Ukrajiny. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. "Je pre nás dôležité, že India naďalej podporuje medzinárodné právo a našu suverenitu, našu územnú celistvosť," povedal Zelenskyj.

21:35 Ukrajinský pilot vrtuľníka Mi-8 zostrelil pomocou guľometu ruský prieskumný UAV.

20:56 Ukrajinská armáda vtrhla do ženskej väznice v Kurskej oblasti, informuje Bild.

20:06 V Rostovskom Proletarsku, kde už šiesty deň horí sklad ropy po zásahoch dronov, sa požiar presunul do mesta. Miestny obyvateľ nakrútil veľký vlak s palivovými nádržami jazdiacimi v blízkosti otvoreného ohňa.

19:44 Spojené štáty americké uvalili nové sankcie na viac ako 400 právnických a fyzických osôb z Ruska, Číny a ďalších krajín za ich účasť na vojne na Ukrajine. V piatok to oznámili ministerstvá zahraničných vecí, financií a obchodu, informovala agentúra Reuters.

18:54 Vzbura v nápravnom zariadení IK-19 v meste Surovikino trvala niekoľko hodín. Do zariadenia napokon vtrhli ruské špeciálne jednotky a zastrelili štyroch väzňov ozbrojených nožmi, ktorí držali ako rukojemníkov ôsmich zamestnancov a ďalších štyroch spoluväzňov. Útok sa podľa úradov udial na zasadnutí disciplinárnej komisie, ktorá posudzuje prípady recidivistov. "Páchatelia spôsobili bodné rany rôzneho druhu štyrom zamestnancom väznice, z ktorých traja zomreli. Ďalší štyria, ktorí im kládli odpor, boli hospitalizovaní a jeden z nich v nemocnici zomrel," píše sa vo vyhlásení Federálnej služby pre výkon trestu (FSIN). Zranenia utrpeli aj štyri spoluväzni.

18:26 Európska komisia (EK) odmietla žiadosť Maďarska a Slovenska, aby sprostredkovala konzultácie s Ukrajinou v súvislosti so sankciami, ktoré Kyjev uvalil na ruského producenta ropy Lukoil. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na hovorcu Komisie. "Útvary Komisie predbežne dospeli k záveru, že naliehavé konzultácie sa nezdajú byť opodstatnené," uviedol v piatok hovorca.

18:10 AFU vztýčila ukrajinskú vlajku v Lebedevke v Kurskej oblasti.

17:35 V dôsledku zajatia rukojemníkov vo väznici č. 19 vo Volgogradskej oblasti zahynuli štyria zamestnanci väznice.

17:11 Rusko stále priamo dováža viac ako polovicu všetkých nepotravinárskych tovarov, hoci by potenciálne mohlo niektoré z týchto produktov vyrábať doma. TASR o tom informuje na základe správy agentúry TASS, ktorá sa v piatok odvolala na vyjadrenie vysokého predstaviteľa ruského ministerstva priemyslu a obchodu.

16:09 Jadrová elektráreň Záporoží je po ruskom útoku na „pokraji výpadku“, informuje Energoatom.

15:48 Ukrajina by vďaka priaznivému počasiu mohla dosahovať prebytky pri výrobe elektrickej energie, takže plánuje obnovenie jej vývozu do zahraničia. Oznámil to dnes prevádzkovateľ ukrajinskej rozvodnej siete Ukrenerho. Dodal, že export elektriny by sa mal obnoviť už v nedeľu, informuje agentúra Reuters.

15:05 Za znepokojujúce označil v piatok šéf diplomacie EÚ Josep Borrell plány Nemecka znížiť vojenskú pomoc Ukrajine. TASR o tom informuje s odvolaním na správu agentúry AFP. Nemecko je po Spojených štátoch druhým najväčším poskytovateľom vojenskej pomoci Ukrajine, ktorá od februára 2022 čelí ruskej invázii. Návrh rozpočtu Nemecka na rok 2025, ktorý je predmetom zdĺhavého sporu medzi koaličnými partnermi vlády kancelára Olafa Scholza, však ráta iba s približne štvormiliardovou pomocou pre Ukrajinu v porovnaní s tohtoročnými ôsmimi miliardami eur.

"Je zlou správou, že Nemecko v nasledujúcich rokoch zníži svoju vojenskú podporu (Ukrajine)... Doteraz bez veľkého hluku podporovalo najsilnejšie Ukrajinu práve Nemecko," povedal Borrell na tlačovej konferencii v španielskom meste Santander.

14:57 Indický premiér Naréndra Módí v piatok počas krátkej návštevy Kyjeva uistil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že India je pripravená aktívne prispieť k mierovému úsiliu. Obe strany označili stretnutie za "historické". TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters. Predseda indickej vlády uviedol, že Naí Dillí nie je k ukrajinsko-ruskej vojne neutrálne či ľahostajné a že stojí na strane mieru. Zároveň v Kyjeve zdôraznil význam dialógu a diplomacie, ktoré sú podľa neho jediným riešením konfliktu.

14:08 Najmenej dvaja ľudia zahynuli a ďalší dvaja utrpeli zranenia v piatok pri ruskom útoku na ukrajinskú Charkovskú oblasť. Uviedol to tamojší gubernátor Oleh Synjehubov, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

13:20 Skupina väzňov v trestaneckej kolónii v meste Surovikino v ruskej Volgogradskej oblasti sa vzbúrila a zaútočila na zamestnancov väzenia. Niekoľko z nich drží ako rukojemníkov. Najmenej jedného zamestnanca väzni zabili. V piatok to uviedla ruská Federálna služba pre výkon trestu (FSIN). Na sociálnych sieťach sa tiež šíri video útočníkov, ktorí sa prihlásili k Islamskému štátu (IS) a tvrdia, že nad väzením prevzali kontrolu. Informujú o tom agentúry TASS, Reuters a AFP.

12:36 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj privítal v Kyjeve indického premiéra Naréndru Módího, štátnikov čaká rokovanie. Informovali o tom dnes agentúry AFP a Reuters, podľa ktorej je dnešná návšteva prvou oficiálnou cestou indického premiéra na Ukrajinu od roku 1991, keď krajina získala nezávislosť od Sovietskeho zväzu. V júli šéf indickej vlády navštívil Moskvu, kde sa stretol s prezidentom Vladimirom Putinom.

12:12 Ukrajinské sily juhovýchodne od bojového mesta Pokrovsk v Doneckej oblasti sa stiahli zo svojich pozícií v oblasti a vyhli sa taktickému obkľúčenia postupujúcim ruským vojskom, uviedol 22. augusta Inštitút pre štúdium vojny.

11:37 Ruské ministerstvo dopravy v piatok uviedlo, že trajektová preprava cez Kerčský prieliv medzi Ruskom a okupovaným ukrajinským polostrovom Krym je dočasne pozastavená. Prostredníctvom trajektov Rusko zásobuje svoje jednotky na polostrove. Informujú o tom agentúry Reuters a Interfax.

11:05 Lotyšsko sa pripravuje na odoslanie najväčšej série 1400 bezpilotných lietadiel na Ukrajinu, hovorí tamojší minister obrany Andris Spruds. "Týmto bol ukončený tender lotyšského ministerstva obrany na dodávku viac ako 2700 bezpilotných lietadiel na Ukrajinu," poznamenal minister.

10:42 Demokratická konvencia zaútočila na Ukrajinu, čo vyvolalo obavy medzi Ukrajincami, ktorí už boli nervózni z potenciálneho Trumpovho predsedníctva.

10:23 Sklad s pohonnými látkami v Rostovskej oblasti, kde ruskí hasiči už šiestym dňom bojujú s požiarom, sa stal znovu terčom dronového útoku. Napísal to dnes server Meduza s odvolaním sa na telegramové kanály Shot, Baza alebo Astra. Pri boji s ohňom, ktorý vypukol v sklade s pohonnými látkami v meste Proletarsk po útoku bezpilotných lietadiel 18. augusta, sa podľa ruských úradov zranilo päť desiatok hasičov.

10:00 Ruské obranné systémy v noci na piatok zneškodnili dron, ktorým sa Ukrajina pokúšala zaútočiť na Kurskú jadrovú elektráreň. Podľa agentúry Reuters o tom informovali ruské médiá.

9:44 Ukrajinských utečencov pochádzajúcich zo Zakarpatskej oblasti, ktorých v stredu vysťahovali v severomaďarskej obci Kocs z ubytovní po novele vládneho nariadenia, vo štvrtok popoludní odviezli troma autobusmi do 50 kilometrov vzdialeného mesta Dorog. Podľa servera 444.hu týmto utečencom poskytla dočasné útočisko charitatívna organizácia Maltézsky rád Maďarsk.

9:33 Ukrajinské námorné sily v piatok potvrdili potopenie ruského trajektu v prístave Kavkaz v Kerčskom prielive medzi okupovaným Krymským polostrovom a Ruskom. Informuje o tom agentúra Reuters.

9:01 Indický premiér Narendra Modi pricestoval do Kyjeva 23. augusta, kde bude rokovať s prezidentom Volodymyrom Zelenským, informoval denník Times of India. Modiho návšteva Ukrajiny prichádza len niekoľko týždňov po ceste do Moskvy, kde rokoval s ruským diktátorom Vladimirom Putinom.

Indický premiér Naréndra Módí
Zobraziť galériu (5)
Indický premiér Naréndra Módí  (Zdroj: TASR/AP)

8:42 Ukrajinská protivzdušná obrana zachytila 14 zo 16 dronov, ktorými v noci na piatok útočila ruská armáda. Oznámili to ukrajinské vzdušné sily, píše agentúra Reuters.

8:29 Automatické systémy Záporožskej jadrovej elektrárni (ZAES) v piatok vypli jedno z vedení vysokého napätia, ktoré tejto odstavenej elektrárni dodávajú energiu. Nebezpečenstvo však nehrozí. V piatok o tom informovala ruská štátna jadrová energetická spoločnosť Rosatom, píše agentúra Reuters.

8:15 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 23. augustu, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

7:15 Podpredsedníčka Kamala Harrisová formálne prijala demokratickú nomináciu na prezidenta 22. augusta na Demokratickom národnom zhromaždení (DNC) v Chicagu. Počas ďakovného prejavu Harrisová vyhlásila, že podporuje Ukrajinu a povedala, že „bude pevne stáť pri Ukrajine a našich spojencoch v NATO“.

Kamala Harrisová
Zobraziť galériu (5)
Kamala Harrisová  (Zdroj: SITA/AP/Meg Kinnard)

6:50 Ukrajinská štátna bezpečnostná služba (SBU) obvinila v neprítomnosti kňaza Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi Moskovského patriarchátu (UOC-MP) v okupovanej Luhanskej oblasti zo spolupráce s ruskými zástupcami v regióne.

6:34 V prístave Kaukaz na juhu Ruska vypukol požiar, keď Ukrajina podnikla útok na železničný trajekt naložený 30 cisternami s pohonnými látkami, oznámili dnes miestne úrady. Zasiahnutá loď sa nakoniec potopila, väčšinu posádky sa podarilo zachrániť a po dvoch nezvestných sa ešte pátra, hlásia ruské médiá. Trajekt podľa nepotvrdených správ zo sociálnych sietí zasiahla riadená strela Storm Shadow či Neptún. Ukrajina sa k tomu nevyjadrila, uviedol server BBC News.

6:11 Ruský miliardár Michail Fridman žiada od Luxemburska 16 miliárd dolárov. Súdny dvor Európskej únie totiž v apríli rozhodol, že Fridman bol zapísaný na unijný sankčný zoznam bezdôvodne. Požadovaná suma podľa Fridmana predstavuje hodnotu zmrazeného majetku a odškodné, píše denník Le Monde. Požiadavky ruského podnikateľa, ktorého mnohé aktivity mali sídlo práve v Luxemburgu, teraz luxemburské úrady preverujú.

6:00 Spojené štáty pošlú Ukrajine ďalší balík vojenskej pomoci v hodnote 125 miliónov dolárov, informovala vo štvrtok večer agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaných amerických predstaviteľov. Nový balík pomoci podľa nich zahŕňa strely protivzdušnej obrany, muníciu pre mobilné salvové raketomety HIMARS, Javeliny a ďalšie protitankové strely, systémy a vybavenie pre boj s dronmi, systémy elektronického boja, delostreleckú muníciu kalibru 155 a 105 milimetrov, vojenské vozidlá a ďalšie vybavenie.

Rusko na fronte na východe Ukrajiny podniklo desiatky útokov

Ruské jednotky vo štvrtok na východe Ukrajiny v okolí mesta Pokrovsk podnikli 53 útokov na pozície ukrajinských ozbrojených síl, uviedol generálny štáb ukrajinskej armády. Informuje o tom agentúra Reuters.

Dobytie mesta Pokrovsk, na ktoré postupujú ruské ozbrojené sily, je hlavným cieľom ruského postupu na Ukrajine, uvádza vyhlásenie generálneho štábu ukrajinskej armády. Mesto je dôležitým logistickým centrom ukrajinskej armády. V Doneckej oblasti na východe Ukrajiny zaútočila ruská armáda na ukrajinské pozície neďaleko dediny Niu-Jork. Rusko začiatkom týždňa vyhlásilo, že dedinu dobylo, Kyjev to však oficiálne nepotvrdil, uvádza Reuters.

Ukrajina hlási obete po ruskom bombardovaní a bombardovala Kurzkú oblasť

Dvaja civilisti prišli o život a jedna žena utrpela zranenia pri dnešnom bombardovaní pohraničia Sumskej oblasti Ukrajiny, oznámila ukrajinská prokuratúra, ktorá prípad vyšetruje ako vojnový zločin. Pri výbuchu kĺzavej bomby v obci Esmaň zahynuli dvaja muži vo veku 74 a 57 rokov, zatiaľ čo zranená manželka jedného z nich musela byť prevezená do nemocnice. Sumská oblasť susedí s Kurzkou oblasťou, kde tretím týždňom pokračuje vpád ukrajinských síl. Tento ruský región dnes bombardovalo ukrajinské letectvo.

Sumskú oblasť dnes navštívil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý na sieti X poznamenal, že s postupom ukrajinských síl v Kurskej oblasti ubudlo ruského ostreľovania Sumskej oblasti a civilných obetí.

Ukrajinské letectvo dnes ohlásilo, že bombardovalo Kurzkou oblasť riadenými kĺzavými bombami americkej výroby GBU-39. Tieto vysoko presné bomby zasiahli stanovište riadenia bezpilotných lietadiel, jednotku rádioelektronického boja, vojenskú techniku a štyri desiatky ruských vojakov, tvrdí letectvo. Podobné tvrdenia bojujúcich strán nemožno vo vojnových podmienkach overiť z nezávislých zdrojov.

Spojené štáty dlho nepovoľovali Ukrajine používať americké zbrane na útoky na ruské územie. Ale postoj Washingtonu sa zmenil po májovom útoku ruských vojsk v Charkovskej oblasti. Teraz americkí predstavitelia hovoria, že Ukrajina má právo útočiť aj na ruskom území pozdĺž hraníc s Ukrajinou, pretože tým odvracia útoky a ostreľovanie cez hranicu. Podobnú logiku americké úrady uplatňujú aj ohľadom ukrajinskej operácie v Kurskej oblasti, poznamenal server BBC News.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu