Štvrtok12. september 2024, meniny má Mária, Mia, zajtra Ctibor, Tobiáš, Tobias

Centrum pre ochranu osobných údajov podáva sťažnosti na Európsky parlament

(Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys)

Viedeň 22. augusta (TASR) - Európske centrum pre digitálne práva (NOYB) podalo dve sťažnosti na Európsky parlament (EP), v ktorých ho obvinilo z nedostatočnej ochrany osobných údajov zamestnancov. NOYB to oznámil vo štvrtok, informuje agentúra Reuters.

Centrum vedené aktivistom za ochranu súkromia Maxom Schremsom so sídlom vo Viedni uviedlo, že sťažnosti podáva v mene štyroch zamestnancov pre únik údajov v náborovej sekcii parlamentu. Týkalo sa to informácií z pasov, registrov trestov a sobášnych listov, a to u viac ako 8000 zamestnancov.

archívne video

Žiga prevzal zápisnicu o výsledku volieb do Európskeho parlamentu (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Je znepokojujúce, že parlament, ktorý informoval zamestnancov o úniku údajov v máji, to zistil až niekoľko mesiacov po tom, ako k tomu došlo, a doposiaľ nepozná presnú príčinu, vyhlásil NOYB. "Tento únik údajov prichádza po opakovaných incidentoch v oblasti kybernetickej bezpečnosti v inštitúciách EÚ, ku ktorým došlo počas minulého roka," ozrejmila právnička centra. "Parlament je povinný zabezpečiť primerané bezpečnostné opatrenia vzhľadom na to, že jeho zamestnanci sú pravdepodobnými cieľmi rôznych aktérov," dodala.

Podľa NOYB – None Of Your Business (Nie je to vaša vec) – parlament nedodržiava európske všeobecné nariadenie o ochrane údajov (GDPR). Dozorný orgán, Európsky výbor pre ochranu údajov (EDPB), by mal presadzovať jeho dodržiavanie, pravdepodobne aj prostredníctvom pokuty, dodalo centrum.

Viac o téme: údajeOchrana Európsky parlamentCentrum pre ochranu osobných údajov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu