Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Joe Biden a Harrisová telefonovali s Netanjahuom: Čo bolo dôvodom?

(Zdroj: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden a viceprezidentka Kamala Harrisová v stredu telefonovali s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom, uviedol Biely dom v krátkom vyhlásení. Témou bola dohoda o prímerí v Pásme Gazy a o prepustení rukojemníkov, ako aj diplomatické snahy o zníženie napätia na Blízkom východe.

Sprostredkovateľské krajiny - USA, Katar a Egypt - nedávno predstavili návrh dohody, ktorý podľa nich obsahuje podmienky prispôsobené požiadavkám militantného hnutia Hamas aj Izraela. Izrael s týmto návrhom už súhlasil, Hamas, naopak, verejne vyhlasuje, že ho neprijme.

archívne video

Zuzana Čaputová po prílete z Poľska, kde sa stretla s Joeom Bidenom (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Jedným zo sporných bodov súvisiacich rokovaní je prítomnosť izraelských vojakov v tzv. Filadelfskom koridore - páse územia pozdĺž hranice medzi Egyptom a Pásmom Gazy - i koridore Necarim v severnej časti palestínskej enklávy. Netanjahu na týchto nových požiadavkách trvá, no Hamas odmieta akúkoľvek izraelskú prítomnosť v Pásme Gazy.

Prvého z menovaných koridorov sa izraelská armáda zmocnila ešte v máji po zničení desiatok tunelov pod ním, ktoré podľa nej slúžili na pašovanie zbraní militantným skupinám v Gaze. Kancelária izraelského premiéra medzičasom poprela správu izraelskej televízie, podľa ktorej Izrael údajne súhlasil, že stiahne svojich vojakov z Filadelfského koridoru.

"Izrael bude trvať na dosiahnutí všetkých svojich cieľov vojny, ako ich definoval bezpečnostný kabinet, vrátane toho, aby Gaza už nikdy nepredstavovala bezpečnostnú hrozbu pre Izrael. To si vyžaduje zabezpečenie južnej hranice," píše sa vo vyhlásení.

Viac o téme: MierIzraelGazaJoe BidenKamala HarrisováBenjaminom Netanjahu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu