Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Americká lietadlová loď USS Abraham Lincoln priplávala na Blízky východ

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Suez Canal Authority via AP)

WASHINGTON - Americká lietadlová loď USS Abraham Lincoln a sprievodné torpédoborce sú už v oblasti Blízkeho východu, oznámila v stredu americká armáda.

Ako spresnila agentúra AP, loď USS Abraham Lincoln (CVN 72), vybavená stíhačkami F-35C a F/A-18 Block III, vstúpila do oblasti zodpovednosti Ústredného velenia USA (CENTCOM) v stredu sprevádzaná dvoma torpédoborcami.

archívne video

Námorné sily USA, Spojeného kráľovstva a Ukrajiny absolvovali výcvik s NATO a medzinárodnými partnermi (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Americký Pentagon 11. augusta uviedol, že minister obrany USA Lloyd Austin vydal lodi Lincoln rozkaz, aby "urýchlila svoj tranzit" na Blízky východ. Jej nasadenie v regióne Austin nariadil začiatkom augusta. Priplávaním tejto lietadlovej lode sa ich počet v oblasti Blízkeho východu zvýši na dve – aspoň dočasne, keďže loď USS Abraham Lincoln má nahradiť lietadlovú loď USS Theodore Roosevelt.

K vyslaniu tejto posily dochádza v čase zvýšených obáv z regionálneho konfliktu po atentátoch, ktoré sú prisudzované Izraelu. Libanonské proiránske šiitské hnutie Hizballáh a Irán sa totiž koncom júla zaviazali pomstiť smrť najvyššieho veliteľa Hizballáhu Fuada Šukra, ktorý prišiel o život pri útoku v Bejrúte, a politického vodcu palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Ismáíla Haníju, ktorý neprežil atentát v Teheráne.

Viac o téme: Lietadlová loďUSAAbraham LincolnBlízky východ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu