Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Trump absolvoval prvý míting od atentátu a pod holým nebom: Vydesil svoju ochranku

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Rebecca Blackwell)

ASHEBORO - Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump absolvoval v stredu svoj prvý predvolebný míting pod holým nebom od pokusu o atentát, ktorému unikol 13. júla v Pensylvánii. Stredajšie stretnutie s voličmi sa konalo v meste Asheboro v štáte Severná Karolína, uviedla agentúra AP.

Podujatie sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia: Trump bol na pódiu obklopený panelmi z nepriestrelného skla. Podľa AP boli v blízkosti naukladané aj kontajnery, ktoré mali prípadnému útočníkovi zabrániť, aby mal Trumpa na muške. Na strechách okolitých budov boli rozmiestnení ostreľovači.

archívne video

Bývalý americký prezident Donald Trump si bol zahrať svoj obľúbený golf (Zdroj: Profimedia)

Trump pritom príslušníkom svojej ochranky skomplikoval situáciu, keď v jednej chvíli svoj príhovor náhle prerušil a zišiel z pódia, aby objal jednu zo žien v hľadisku, dodala AP. Tajná služba pred časom Trumpovi odporučila, aby prestal chodiť na podujatia pod holým nebom - dôvodom je pokus o atentát z 13. júla v meste Butler, kde smerom na Trumpa stojaceho na pódiu niekoľkokrát vystrelil Thomas Matthew Crooks.

Desať stretnutí v sálach

Odvtedy Trump absolvoval približne desať stretnutí v sálach, pričom však stále tvrdil, že "zhromaždení vonku sa nevzdáva". Koncom júla na sociálnych sieťach naznačil, že tajná služba "súhlasila s výrazným posilnením svojich zdrojov" v očakávaní jeho stretnutí s voličmi pod holým nebom. Tento týždeň má Trump v pláne kampaňovanie v niekoľkých kľúčových štátoch americkej Únie s cieľom zastaviť dynamiku rastu, ktorú zaznamenáva jeho demokratická rivalka Kamala Harrisová.

Delegáti zjazdu Demokratickej strany v Chicagu ju ako svoju prezidentskú kandidátku do volieb, ktoré sa konajú 5. novembra, oficiálne potvrdili v utorok. Počas stretnutia s voličmi, ktoré malo byť pôvodne venované otázkam národnej bezpečnosti, Trump reagoval aj na prejavy Michelle a "Baracka Husseina" Obamovcov z predchádzajúceho dňa, v ktorých vyzvali na podporu Kamaly Harrisovej.

Harrisovú Trump označil za najradikálnejšieho ľavičiara

Harrisovú Trump označil za "najradikálnejšieho" ľavičiara, aký kedy kandidoval do Bieleho domu, a varoval, že ak voľby v novembri vyhrá, "zo dňa na deň zmiznú milióny pracovných miest". "Vaše celoživotné úspory budú preč," povedal tiež republikánsky kandidát davu v rámci jedného z množstva apokalyptických scenárov, ktoré počas svojho prejavu prezentoval. Doplnil, že ak v novembri vyhrá "súdružka Kamala, je isté, že dôjde k tretej svetovej vojne".

Severná Karolína je jedným z mála štátov, od ktorých zrejme bude závisieť výsledok volieb vypísaných na 5. novembra. O víťazovi prezidentských volieb v USA nerozhoduje celoštátne hlasovanie, ale jednotlivé štáty, pričom každý z nich má v zbore voliteľov rozdielny počet hlasov. Víťazný kandidát musí v zbore získať väčšinu hlasov voliteľov. Väčšina štátov má tendenciu byť jasne republikánska alebo jasne demokratická a iba asi sedem štátov je považovaných za také, kde sa zvedie reálny volebný súboj. Kandidáti v nich preto trávia väčšinu času a minú najviac peňazí na kampaň.

Viac o téme: VoľbyOchrankaAtentátUSADonald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu