Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

MIMORIADNY ONLINE Z Ruska hlásia výpadok komunikačných platforiem: Peking je pripravený posilniť partnerstvo s Moskvou

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

MOSKVA - Ruská armáda v stredu oznámila, že jej jednotky dobyli dedinu Želanne v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Moskva v tejto časti Ukrajiny postupuje, zatiaľ čo Kyjev podniká rozsiahly protiútok na ruské územie. Informuje o tom agentúra AFP. Situáciue na Ukrajine sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

archívne video

Námorné sily USA, Spojeného kráľovstva a Ukrajiny absolvovali výcvik s NATO a medzinárodnými partnermi (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:35 Kremeľ využíva štátne médiá a propagandu, aby presvedčil ruskú verejnosť, že ukrajinské jednotky na jeho pôde sú „novým normálom“, keďže sa vyrovnáva s myšlienkou, že v blízkej budúcnosti možno nebude schopný vytlačiť kyjevské sily.

21:00 Súd v Moskve dnes v neprítomnosti odsúdil na osem rokov odňatia slobody bývalého ruského poslanca Dmitrija Gudkova. Oznámili to ruské médiá. Opozičný politik, ktorý žije v exile na Cypre, sa podľa obžaloby dopustil "nepravdivých tvrdení" o masovom vraždení civilistov v ukrajinských mestách Buča, Irpiň a Boroďjanka v čase, keď boli okupované ruskou armádou.

20:10 Holandsko kúpi viac ako 50 radarov na detekciu dronov pre Ukrajinu.

19:40 Nemecký kancelár Olaf Scholz v stredu uviedol, že Ukrajina vpád na ruské územie s Nemeckom nekonzultovala. Uviedol, že očakáva, že táto vojenská operácia bude časovo a územne obmedzená. Informuje správa agentúry Reuters. 

19:22 Počas bojov v regióne Kursk Putin sleduje Adama Kadyrova, ako strieľa na strelnici.

18:13 Letiská v mestách Murmansk a Apatity, ležiacich v Murmanskej oblasti na severozápade Ruska, od stredajšieho rána z bezpečnostných dôvodov neprijímajú lety a nepovoľujú ani odlety lietadiel. Pre agentúru TASS to uviedol nemenovaný zdroj z prostredia letísk. "Od 03.46 moskovského času (02.46 h SELČ) letiská Murmansk a Apatity zastavili prílety a odlety lietadiel z dôvodu zavedenia obmedzení vo využívaní vzdušného priestoru, platných v oblasti s polomerom 100 km," cituje TASS svoj zdroj.

17:00 Keďže Moskva naďalej čelí následkom svojej invázie na Ukrajinu, snaží sa znovu presadiť na južnom Kaukaze.

16:00 Sociálne platformy na odosielanie správ Telegram a WhatsApp v stredu nakrátko zaznamenali masívne výpadky v Rusku, uviedol tamojší úrad pre kontrolu masmédií (Roskomnadzor). Podľa agentúry TASS to súvisí s už zmareným kyberútokom na ruského prevádzkovateľa komunikačných sietí.

15:45 Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová v stredu oznámila, že generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi koncom augusta navštívi jadrovú elektráreň v Kurskej oblasti. Informuje správa agentúry Reuters. 

15:35 Vojenské vlády v západoafrických štátoch Mali, Niger a Burkina Faso v utorok adresovali list Bezpečnostnej rade Organizácie Spojených národov, ktorú požiadali o odsúdenie pôsobenia Ukrajiny v Afrike. Kyjev podľa nich podporuje povstalecké skupiny a teroristov na ich území. V stredu to uviedla agentúra Reuters.

15:30 Kadyrovov syn Adam, ktorý vo vyšetrovacej väzbe zbil Nikitu Zhuravela, zverejnil fotografiu s Putinom. Fotografiu zverejnil na svojom Instagrame.

14:43 Čína je pripravená pracovať s Ruskom na posilnení všestrannej praktickej spolupráce a partnerstva. Uviedol to v stredu čínsky premiér Li Čchiang na schôdzke v Moskve. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na čínske štátne médiá.

14:00 Holandskí lekári a farmaceutické spoločnosti sa obávajú závislosti Európskej únie od ruského jadrového sektora, pokiaľ ide o spracované suroviny potrebné na liečbu niektorých typov rakoviny pomocou rádioaktívnych látok. Na stredajšiu správu holandskej televízie NOS upozornil spravodajca.

13:50 Ruská volebná komisia v stredu oznámila, že odložila termín komunálnych volieb v siedmich obciach Kurskej oblasti, kam pred dvoma týždňami vpadli ukrajinské sily. Informuje o tom o tom agentúra AFP.

13:40 Ruská armáda v stredu oznámila, že jej jednotky dobyli dedinu Želanne v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Moskva v tejto časti Ukrajiny postupuje, zatiaľ čo Kyjev podniká rozsiahly protiútok na ruské územie.Informuje o tom agentúra AFP.

13:22 Maďarský minister vnútra Sándor Pintér v utorok odoslal Európskej komisii list, v ktorom detailne vysvetľuje, prečo Budapešť rozšírila vízový program takzvanej "národnej karty" na Rusko a Bielorusko. Server index.hu získal kópiu listu, v ktorom sa okrem iného uvádza, že v Maďarsku žije menej ako jedno percento ruských a bieloruských občanov žijúcich v Európskej únii.

12:55 Dnešné Rusko sa podľa českého prezidenta Petra Pavla zásadne neodlišuje od Sovietskeho zväzu, ktorý pred 56 rokmi spolu s ďalšími vojskami Varšavskej zmluvy vtrhol do Československa. Pri spomienke na udalosti z 21. augusta zdôraznil, aby si ľudia nenechali vnútiť myšlienku, že by Česku bolo s Ruskom lepšie.

11:25 Ukrajinský parlament v stredu ratifikoval Rímsky štatút, ktorým bol založený Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu. Informuje o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na poslanca parlamentu.

10:57 Ruské útoky na Ukrajine za posledný deň zabili päť ľudí a 31 zranili, informovali regionálne úrady 21. augusta. Zvýšil sa aj počet obetí predtým ohláseného ruského útoku na Záporožskú oblasť.

10:38 Ukrajinská invázia do ruskej Kurskej oblasti spôsobila, že medzi Moskvou a Kyjevom sa neuskutočnia žiadne mierové rokovania, a to dovtedy, dokým nebude Ukrajina úplne porazená. V stredu to uviedol podpredseda Rady bezpečnosti Ruskej federácie a bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev.

10:15 Ruský generál na jar rozložil radu poverenú dohľadom nad bezpečnosťou v ruskej Kurskej oblasti, čím oslabil obranu hraníc pred bezprecedentným vpádom Ukrajiny, informoval 21. augusta Wall Street Journal.

9:58 Ukrajinské prísľuby protivzdušnej obrany zo strany niektorých krajín NATO nie sú splnené, informuje agentúra Bloomberg. Najmenej päť systémov prisľúbených na minulomesačnom summite NATO vo Washingtone D.C. sa zatiaľ nepodarilo zrealizovať, uviedol portál.

9:41 Ruský prezident Vladimir Putin uskutočnil prekvapivú návštevu Čečenskej republiky 21. augusta, aby skontroloval vojakov pripravených nasadiť sa v ukrajinskej frontovej línii – ide o jeho prvú návštevu regiónu po 13 rokoch.

9:20 Ukrajinské sily v noci údajne zasiahli systém protivzdušnej obrany S-300 v ruskej Rostovskej oblasti. V stredu o tom informoval ukrajinský generálny štáb, informuje o tom agentúra Reuters.

9:04 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 21. augustu podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

8:50 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 21. augustu podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

8:37 Ruská protivzdušná obrana v noci zničila 45 ukrajinských dronov, ktoré útočili na Moskvu a ďalšie ruské regióny. V stredu to uviedlo ruské ministerstvo obrany. Informuje o tom agentúra Reuters.

8:26 Indický premiér Naréndra Módí v stredu uviedol, že počas tohtotýždňovej návštevy Kyjeva sa "podelí o názory" na mierové riešenie konfliktu medzi Ukrajinou a Ruskom. Informuje o tom agentúra Reuters.

Indický premiér Naréndra Módí
Zobraziť galériu (4)
Indický premiér Naréndra Módí  (Zdroj: TASR/AP)

8:03 Úrady plánujú evakuovať 45 000 obyvateľov z oblasti Sumy, uviedol minister vnútra. Ukrajinské úrady plánujú evakuovať celkovo 45 000 obyvateľov zo Sumskej oblasti, povedal novinárom 20. augusta minister vnútra Ihor Klymenko uprostred prebiehajúcich útokov na región.

7:40 Česko v ukrajinskej Dnepropetrovskej oblasti ponúka svoje schopnosti v energetike, dopravnej infraštruktúre, v zdravotníctve, vodnom hospodárstve, tradičnom strojárstve alebo aj technickom školstve. V týchto sektoroch má vlastné know-how a potrebné skúsenosti. V rozhovore to ČTK povedal český veľvyslanec na Ukrajine Radek Pech. Ukrajina od februára 2022 čelí ruskej vojenskej agresii a do budúcnosti sa počíta s jej povojnovou obnovou.

7:18 Ukrajinská ofenzíva v ruskej Kurskej oblasti bola nepochybne prekvapením aj pre samotných Ukrajincov, uviedol v rozhovore to ČTK český veľvyslanec v Kyjeve Radek Pech. Vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Oleksandr Syrskyj síce krátko predtým pre britský list The Guardian hovoril o pripravovanej operácii, väčšinou to však bolo spájané s Krymom, poznamenal Pech.

7:05 Výbuchy bolo počuť v Chmelnyckej oblasti okolo 4:00 miestneho času, informoval Suspilne. Ukrajinské letectvo predtým varovalo pred hrozbou útokov dronov vo viacerých regiónoch krajiny.

6:42 Poľské ministerstvo zahraničných vecí v utorok odmietlo obvinenia z účasti Poľska na sabotáži plynovodov Nord Stream v roku 2022. Námestník poľského ministra zahraničných vecí Andrzej Szejna ich označil za senzačnú zápletku vhodnú pre špionážny film. Informuje o tom tlačová agentúra PAP.

6:20 Ruský opozičný politik Iľja Jašin, ktorý bol nedávno prepustený z väzenia v rámci výmeny väzňov medzi Ruskom a viacerými štátmi Západu, odmietol politický azyl ponúkaný Nemeckom. V utorok o tom informovala agentúra Bloomberg.

6:00 Ruský prezident Vladimir Putin v utorok na spomienkovej slávnosti za obete hromadného zadržiavania rukojemníkov spred 20 rokov vzniesol závažné obvinenie voči zahraničiu. Informuje o tom tlačová agentúra DPA.

Ruský prezident Vladimir Putin sa zúčastnil zasadnutia Medzinárodného ekonomického fóra v Petrohrade.
Zobraziť galériu (4)
Ruský prezident Vladimir Putin sa zúčastnil zasadnutia Medzinárodného ekonomického fóra v Petrohrade.  (Zdroj: SITA/Anton Vaganov/Pool Photo via AP)

Na českom úrade vlády svieti nápis 'Choďte domov, Rusi', je to súčasť kampane

Na budove českého úradu vlády svieti od utorkového večera nápis "Go home, Russians!". Ide o súčasť kampane odboru strategickej komunikácie štátu, ktorej cieľom je pripomenúť si výročie vpádu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v roku 1968 a tiež ruskú agresiu na Ukrajine. V utorok o kampani informoval úrad vlády. Stovky ľudí si podľa stanice ČT24 tieto udalosti pripomenuli aj pri ruskom veľvyslanectve v Prahe.

V pražskom Bubenči, kde ruská ambasáda sídli, sa zišli v utorok podvečer, aby okrem pripomienky výročia začiatku okupácie vyjadrili solidaritu Ukrajine, ktorú pred dva a pol rokom napadlo Rusko. Podľa stanice ČT24 poslali zástupcom Ruskej federácie symbolický tichý odkaz zapálením prskaviek. Akciu zorganizovala nezisková organizácia Človek v ohrození, spolok Milión chvíľok pre demokraciu a tiež projekt Pamäť národa. Projekciou nápisu na budovu úradu vlády neskôr začala tiež kampaň odboru strategickej komunikácie štátu s názvom Môj 68. Projekciu pripravil Nadačný fond pre Ukrajinu, ktorý tiež stojí za projektom Darček pre Putina.

Kampaň Môj 68 inváziu sprostredkúva prostredníctvom príbehov konkrétnych ľudí. "Invázia bola formačnou skúsenosťou pre každého občana Československa a na ďalšie desiatky rokov normalizácie hlboko ovplyvnila celú spoločnosť... Vpád cudzích vojsk ukazuje, aká krehká je sloboda. Najmä, ak je podmieňovaná zahraničným agresívnym režimom," vysvetlil vládny koordinátor strategickej komunikácie štátu Otakar Foltýn, prečo si práve túto udalosť vybral ako nosnú tému, ktorej sa chce venovať.

Úrad vlády vopred avizoval, že o 21.30 h sa na budove Strakovej akadémie objaví nápis: "Choď domov, Ivan! Go home, Russia!" Má tam svietiť do skorých ranných hodín nasledujúceho dňa. Na sociálnych sieťach by sa potom mali objaviť videá a ďalšie príspevky. K akcii sa budú môcť pripojiť aj ďalšie verejné inštitúcie a prostredníctvom hashtagu #muj68 môže svoje príbehy zdieľať aj verejnosť.

Rusko zostrelilo desať ukrajinských dronov zameraných na Moskvu

Desať ukrajinských dronov zameraných na Moskvu zostrelila v noci na stredu ruská protivzdušná obrana, uviedol starosta mesta Sergej Sobianin. Informuje o tom tlačová agentúra AFP. "Viacúrovňová obrana Moskvy proti nepriateľským bezpilotným lietadlám nám umožnila úspešne odraziť všetky útoky. Išlo o jeden z najväčších pokusov o útok na Moskvu pomocou dronov v histórii," uviedol Sobianin. Podľa neho neboli hlásené žiadne škody ani obete.

Útoky dronov na Moskvu sú zriedkavé, pričom Rusko v máji uviedlo, že zostrelilo dron mimo hlavného mesta, čo si vynútilo zavedenie obmedzení na dvoch hlavných letiskách v metropole na menej ako hodinu. Od začiatku totálneho konfliktu v roku 2022 sa Kyjev opakovane zameriava na ropné a plynové zariadenia v Rusku, ktoré sa nachádzajú stovky kilometrov od jeho hraníc. Ukrajina to označuje za "spravodlivú" odvetu za ničivé ruské útoky na svoju energetickú infraštruktúru.

Ukrajinské drony zaútočili v nedeľu na sklad ropy v južnej časti ruskej Rostovskej oblasti a spôsobili rozsiahly požiar, uviedol miestny gubernátor. Požiar v meste Proletarsk v utorok ešte stále zúril a na jeho uhasení pracovalo približne 500 hasičov. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj začiatkom augusta pochválil svoje sily za útoky na ropné zariadenia v Rusku a povedal, že tieto údery pomôžu "spravodlivo ukončiť" rusko-ukrajinský konflikt.

Útoky dronov prichádzajú v čase, keď Ukrajina podniká bezprecedentnú ofenzívu do ruskej Kurskej oblasti, kde podľa svojich tvrdení ovláda už viac ako 80 dedín. Ruskí predstavitelia zriedkavo zverejňujú celý rozsah útokov a informujú len o bezpilotných lietadlách, ktoré zničili jednotky protivzdušnej obrany, pripomína tlačová agentúra Reuters. Ukrajina aj Rusko tiež len výnimočne zverejňujú plný rozsah škôd spôsobených ich útokmi, pokiaľ nedôjde k poškodeniu obytnej alebo civilnej infraštruktúry, alebo k úmrtiam civilistov.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu