Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

V Turecku naďalej zúria požiare: Hasenie pri meste Izmir komplikuje silný vietor

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Michael Varaklas)

IZMIR - Hasiči v Turecku naďalej bojujú proti viacerým lesným požiarom. Najvážnejšia bola situácia na okraji pobrežnej metropoly Izmir na západe krajiny, kde hasenie komplikuje silný vietor.

Plamene, ktoré začali ohrozovať aj obývané oblasti v štvrti Karsiyaka, sa však medzičasom podarilo hasičom zatlačiť. Od štvrtkového večera bojuje s ohňom pri hore Yamanlar na okraji mesta takmer 3000 hasičov.V okrese Urla v rovnomennej provincii Izmir vypukol medzitým v sobotu vo večerných hodinách ďalší lesný požiar. Evakuovať museli dovolenkovaný rezort so 400 domami, uviedol podľa tlačovej agentúry Anadolu tamojší guvernér Süleyman Elban.

V súčasnosti je podľa vyjadrení ministra hospodárstva Ibrahima Yumakliho v Turecku aktívnych dovedna osem lesných požiarov. turecké ministerstvo vnútra uviedlo, že zadržaných bolo sedem ľudí, z ktorých dvaja boli umiestnení do väzby pre podozrenia zo zodpovednosti za niektoré požiare.

Izmir a predovšetkým okolité pláže sú obľúbenou destináciou pre turistov, píše DPA. Turecko už od začiatku leta bojuje s vlnou horúčav a sucha, v dôsledku čoho sa lesné požiare šírili ešte rýchlejšie.Tohtoročný júl bol podľa tureckej meteorologickej služby najhorúcejší za uplynulých 53 rokov. Obrovský požiar zúri aj v susednom Grécku, a to severovýchodne od metropoly Atény; s lesnými požiarmi bojujú hasiči aj v Severnom Macedónsku.

Viac o téme: HasičiVietorLesný požiarTureckoIzmir
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu