Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Zdravotná kríza v Sudáne: Po záplavách a kontaminácii vody sa v krajine šíri cholera

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Sunday Alamba, File)

CHARTÚM— Sudánsky minister zdravotníctva Haitam Ibráhím vyhlásil v sobotu stav epidémie cholery. Urobil tak po niekoľkých týždňoch prudkých dažďov, ktoré postihli túto vojnou zmietanú krajinu. Informovala o tom agentúra AFP.

"V dôsledku poveternostných podmienok a kontaminovania pitnej vody vyhlasujeme epidémiu cholery," uviedol Ibráhím vo videu zverejnenom rezortom zdravotníctva.Toto rozhodnutie bolo podľa neho prijaté v spolupráci s úradmi v štáte Kassalá, agentúrami Organizácie Spojených národov (OSN) a expertmi po objavení vírusu cholery v laboratóriu.Sudán už niekoľko týždňov sužujú prudké dažde, ktoré najviac zasiahli štát Kassalá. Tamojšie úrady požiadali o "okamžitú" a "naliehavú" medzinárodnú pomoc.

Úmrtie do niekoľkých hodín

V dôsledku povodní zostali vysídlené tisíce obyvateľov a vzrástol tiež počet prípadov rôznych ochorení vrátane hnačky, najmä u detí.Cholera spôsobuje hnačku, vracanie a svalové kŕče a vo všeobecnosti vzniká konzumáciou kontaminovaných potravín či vody. Často vedie k ťažkej dehydratácii, ktorá môže skončiť úmrtím už do niekoľkých hodín.

Občianska vojna v Sudáne medzi vládou v Chartúme a polovojenskými Silami rýchlej podpory (RSF) trvá už 16 mesiacov. Jednotky RSF v apríli 2023 dobyli hlavné mesto štátu Sannár. Pred bojmi zo svojich domovov odvtedy utieklo takmer 726.000 ľudí, uvádza Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM). Vo viacerých oblastiach vyhlásili hladomor.

Viac o téme: ZáplavyCholeraSudánKontaminácia vody
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu