Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Thajský kráľ dal milosť expremiérovi Šinavatrovi, otcovi novej premiérky

Thajský kráľ Mahá Vatčirálongkón máva ľuďom Zobraziť galériu (2)
Thajský kráľ Mahá Vatčirálongkón máva ľuďom (Zdroj: TASR/ AP Photo/Sakchai Lalit)

BANGKOK - Bývalý thajský premiér Tchaksin Šinavatra bol zaradený do zoznamu odsúdencov, ktorým thajský kráľ Mahá Vatčirálongkón udelí milosť. Agentúru Reuters o tom v sobotu informoval Šinavatrov právnik.

Toto skoršie ukončenie trestu prichádza ako súčasť všeobecnej kráľovskej milosti pre väzňov s dobrým správaním pri príležitosti narodenín, ktoré kráľ Mahá Vatčirálongkón oslávil minulý mesiac, doplnil Reuters. Tchaksin Šinavatra sa po 15 rokoch strávených v exile vrátil do Thajska v auguste minulého roka a bol odsúdený na osem rokov väzenia za zneužitie moci a konflikt záujmov, keď bol pri moci v rokoch 2001-06.

archívne video

Protivládne demonštrácie v Bangkoku (Zdroj: Facebook/Anonymous Rebellion 0.1 Reborn)

Trest mu bol neskôr po kráľovskej milosti znížený na jeden rok. Za mrežami však nestrávil ani jednu noc a po šiestich mesiacoch strávených v policajnej nemocnici ho podmienečne prepustili. Podmienečný trest mu vyprší v nedeľu, bez kráľovskej milosti by sa tak stalo koncom augusta.

Tchaksin Šinavatra
Zobraziť galériu (2)
Tchaksin Šinavatra  (Zdroj: TASR/AP Photo/Sakchai Lalit, File)

Tchaksin Šinavatra bol premiérom v rokoch 2001-06, keď jeho vládu zvrhla vojenská junta. O dva roky neskôr sa uchýlil do exilu, aby sa vyhol väzeniu, nikdy sa však neprestal vyjadrovať k záležitostiam kráľovstva a zostal politicky aktívny. Opakovane sa pritom zaviazal vrátiť sa do vlasti. Napokon tak spravil vlani v deň, keď sa stal novým premiérom krajiny Séttchá Tchavísin z rovnakej strany Za Thajsko, ktorého podporili aj strany spriaznené s armádou.

Predsedníčkou thajskej vlády bola aj Šinavatrova mladšia sestra Jinglak Šinavatrová, ktorá krajinu viedla v rokoch 2011-14. Do exilu sa uchýlila niekoľko týždňov pred ďalším prevratom. Ten v krajine nastolil vládu junty, ktorá tam pretrvala až do vlaňajších volieb. V piatok thajský parlament zvolil za premiérku Tchaksinovu 37-ročnú dcéru. Hlasovanie o jej kandidatúre sa konalo iba dva dni po tom, ako predchádzajúceho premiéra Tchavísina z funkcie odvolal thajský ústavný súd.

Viac o téme: KráľMilosťExpremiérMahá VatčirálongkónThajskoTchaksin Šinavatra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu