Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Veľký požiar pri Aténach pravdepodobne spôsobil chybný elektrický kábel

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Varaklas)

ATÉNY - Príčinou rozsiahleho požiaru neďaleko gréckej metropoly Atény je s najväčšou pravdepodobnosťou chybný kábel na elektrickom vedení. Pre agentúru Reuters, od ktorej informáciu prevzala aj TASR, to vo štvrtok uviedli zdroje blízke vyšetrovaniu.

Požiar vypukol v nedeľu v lese neďaleko mestečka Varnavas vzdialeného 35 kilometrov severne od centra Atén. Hasičom sa ho podarilo uhasiť až v stredu. Za ten čas oheň zdecimoval viac ako 10.000 hektárov porastov. Príslušné orgány v súvislosti s vyšetrovaním požiaru vypočuli obyvateľov Varnavasu. Jeden z vypočutých mužov polícii uviedol, že možnou príčinou požiaru mohol byť uvoľnený kábel na elektrickom stĺpe pred jeho domom.

Veľký požiar pri Aténach
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Varaklas)

Vyšetrovatelia tento scenár považujú za vysoko pravdepodobný. Jeden z príslušníkov hasičského zboru pre médiá uviedol, že oblasť neďaleko poškodeného vedenia považujú za najpravdepodobnejšie miesto vzniku požiaru. Vyšetrovatelia však stále pracujú aj s verziou, že ho niekto založil úmyselne. Grécky prevádzkovateľ energetickej siete HEDNO uviedol, že nenašiel žiadne dôkazy o poruche. "Neexistujú žiadne náznaky toho, že by došlo k nejakej chybe, akou je napríklad skrat," uviedol pre agentúru Reuters predstaviteľ spoločnosti.

Veľký požiar pri Aténach
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Varaklas)

Požiar vypukol po intenzívnych horúčavách, ktoré v niekoľkých vlnách sužovali južnú Európu. Predchádzali mu tiež tohoročné slabé zrážky. Celkovo si vyžiadal jednu obeť a poškodil prinajmenšom 22 podnikov. Najmenej 78 domov plamene zničili natoľko, že sa stali neobývateľnými. Pri hasení gréckym hasičom pomáhali kolegovia z deviatich krajín.

Viac o téme: PožiarGréckoAtényElektrický kábel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu