Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Japonsko sa pripravuje na príchod tajfúnu Ampil: Dopravu museli preventívne prerušiť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/NASA Worldview, Earth Observing System Data and Information System (EOSDIS) via AP)

TOKIO - Severovýchod Japonska sa vo štvrtok pripravoval na príchod tajfúnu Ampil. Preventívne boli preto zrušené stovky letov a obmedzená železničná doprava, informuje agentúra AFP.

Predpokladá sa, že tajfún zasiahne oblasť vo štvrtok neskoro večer miestneho času, iba tri dni po prechode tropickej búrky Maria. Spoločnosť All Nippon Airways zrušila približne 280 vnútroštátnych letov plánovaných na piatok, čo postihne viac ako 60-tisíc pasažierov. Japan Airlines zrušili 191 vnútroštátnych a 26 medzinárodných letov.

archívne video

Tajfún Vongfong zasiahol Kjúšu

V piatok bude výrazne obmedzená aj prevádzka rýchlovlakov. Týka sa to aj rušného úseku medzi Tokiom a mestom Nagoja v strednom Japonsku.

O 09.00 h (02.00 h SELČ) sa tajfún Ampil sprevádzaný nárazmi vetra s rýchlosťou 180 kilometrov za hodinu nachádzal 300 kilometrov od tichomorského ostrova Čičidžima.

Japonská meteorologická agentúra (JMA) varovala obyvateľov regiónov Kantó a Tóhoku na ostrove Honšú pred prudkým vetrom, záplavami, vzostupom hladín riek a zosuvmi pôdy.

Japonsko pravidelne zasahujú tajfúny. Podľa štúdie vedcov z univerzít v Singapure a USA zverejnenej v júli sa začali tvoriť bližšie k pobrežiu, rýchlejšie naberajú na sile a trvajú dlhšie.

Viac o téme: DopravaPrípravaJaponskoTajfún Ampil
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu