Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Rumunská armáda kontrolovane odpálila zablúdenú námornú mínu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BUKUREŠŤ - Rumunské námorné sily v utorok kontrolovane odpálili mínu, ktorá doplávala na pobrežie Rumunska. Uviedlo to rumunské ministerstvo obrany, píše agentúra Reuters.

Úrady nahlásili v noci na utorok námorných silám nález neidentifikovaného objektu, ktorý vyplavila voda na pobrežie v oblasti Grindul Chituc na juhovýchode Rumunska, informoval rezort obrany. Táto oblasť je súčasťou delty Dunaja, ktorú Rumunsko zdieľa s Ukrajinou. "Podľa fotografií z miesta je objekt s najväčšou pravdepodobnosťou námorná mína typu YaRM," priblížilo rumunské ministerstvo obrany. Mína bola odpálená približne o 12.50 h miestneho času (11.50 SELČ).

archívne video

Rumunské vojská sa presúvajú k hraniciam s Moldavskom (Zdroj: Telegram)

Na zneškodňovanie náhodne priplavených mín v Čiernom mori v čase vojny na Ukrajine vytvorili Rumunsko, Bulharsko a Turecko pracovnú skupinu. Čierne more je významnou trasou pre prepravu obilia, ropy a ropných produktov. Delia sa oň Bulharsko, Rumunsko, Gruzínsko, Turecko, Ukrajina a Rusko. Rumunské námorné sily uviedli, že od začiatku vojny na Ukrajine našli a zničili už viac ako 100 zablúdených námorných mín.

Viac o téme: ArmádaMínaNámorníctvoRumunskoČierne more
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu