Streda11. september 2024, meniny má Bystrík, zajtra Mária, Mia

Ponižujúci útok pre Putina v Kurskej oblasti: Čína prestala mlčať! TOTO odkázala obom stranám konfliktu

Vladimir Putin a Si Ťin-pching
Vladimir Putin a Si Ťin-pching (Zdroj: SITA/Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

PEKING - Po postupe Ukrajiny na ruské územie už ani tradičný ruský spojenec Čína  nemôže mlčať. To, čo hovorí Peking o masívnom ponížení Vladimira Putina, pravdepodobne spôsobí v Kremli rozruch.

Postup Ukrajiny v Kurskej oblasti v Rusku možno prekvapil nemálo ľudí v Kremli. Ruský prezident Vladimir Putin bol údajne od hnevu bez seba. Úradujúci guvernér Kurska Alexej Smirnov na stretnutí dosť mimovoľne prezradil, ako hlboko Rusko zasiahla prekvapivá invázia.

Námorné sily USA, Spojeného kráľovstva a Ukrajiny absolvovali výcvik s NATO a medzinárodnými partnermi (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

V jeho oblasti bolo podľa neho evakuovaných 120 000 ľudí z postihnutých alebo ohrozených okresov. Ďalších 60 000 ľudí bolo stále v oblastiach, ktoré museli byť z bezpečnostných dôvodov evakuované. "Situácia v regióne je zložitá." Bolo 12 mŕtvych a 121 zranených vrátane 10 detí, nezvestných je asi 2000 ľudí.

Čína prehovorila po Putinovom ponížení v Kursku

Teraz na prekvapivú inváziu ukrajinských ozbrojených síl do ruskej pohraničnej oblasti Kursk zareagovala aj Čína. Čína je tradične považovaná za blízkeho spojenca Ruska. Vladimir Putin sa často zdržiava v Pekingu a nedávno sa dohodol na ďalšej úzkej spolupráci s lídrom čínskeho štátu a strany Si Ťin-pchingom.

  • Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí vyzval "všetky strany", aby dodržiavali "tri princípy" na deeskaláciu situácie: "žiadne rozširovanie bojiska, žiadna eskalácia bojov a žiadne roznecovanie situácie".
  • Hovorca uviedol, že Peking bude "udržiavať komunikáciu s medzinárodným spoločenstvom, aby zohral konštruktívnu úlohu pri politickom riešení krízy".

Je nepochybné, že ochota Číny nakupovať ropu a plyn od Moskvy, ako aj rozširovanie obchodu, pomáhali Rusku od začiatku ukrajinskej vojny. Po ruskej invázii na Ukrajinu reagoval Západ uvalením masívnych sankcií na Moskvu, čím krajinu izoloval v globálnej ekonomike.

Viac o téme: RuskoČínaUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu