Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Ceny ropy v piatok klesli, ale za celý týždeň sa takmer nezmenili

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Ceny ropy sa v piatok (16. 8.), posledný deň tohto obchodného týždňa, znížili takmer o 2 %, pričom cena Brentu klesla pod hranicu 80 USD za barel, keďže investori znížili odhad rastu dopytu v Číne. Za celý týždeň sa však ceny komodity zmenili len málo.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v septembri uzavrel v piatok obchodovanie pri cene 76,65 USD (69,72 eura). To bolo o 1,51 USD alebo 1,9 % menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.Cena októbrového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent klesla o 1,36 USD alebo 1,7 % na 79,68 USD za barel.

Týždeň predtým uzavrela WTI obchodovanie na úrovni 76,84 USD za barel a Brent skončila na úrovni 79,66 USD/barel.Vo štvrtok (15. 8.) údaje z Číny ukázali, že jej ekonomika v júli stratila dynamiku, pričom ceny nových domov klesli najviac za deväť rokov, priemyselná produkcia sa spomalila a nezamestnanosť stúpala. To vyvolalo medzi obchodníkmi obavy z oslabenia dopytu u najväčšieho dovozcu ropy na svete. Čínske rafinérie minulý mesiac výrazne znížili sadzby za spracovanie ropy z dôvodu vlažného dopytu po palivách.

Nestabilný týždeň na ropných trhoch

Aj Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) začiatkom týždňa revidovala nadol svoju prognózu tohtoročného rastu dopytu po rope s odvolaním sa na vývoj v Číne. Medzinárodná agentúra pre energetiku so sídlom v Paríži tiež znížila svoje prognózy dopytu po rope na rok 2025 s odvolaním sa na oslabovanie dopytu v Číne."Bol to nestabilný týždeň na ropných trhoch: na jednej strane tu boli obavy z prerušenia dodávok v prípade rozšírenia vojny na Blízkom východe a na strane druhej spomalenie rastu v Číne si vynútilo revízie prognóz dopytu," povedal Andrew Lipow z poradenskej spoločnosti Lipow Oil Associates.

Kontrakty na ropu sa začiatkom týždňa zvýšili, keď sa obchodníci pripravili na odvetu Iránu proti Izraelu za zabitie vodcu Hamasu v Teheráne minulý mesiac. Ale časť tohto rizika bola prehodnotená, keďže Irán zatiaľ neudrel, napísali analytici Commerzbank Research.Vo štvrtok sa začalo nové kolo rokovaní o prímerí v Gaze. Bolo však pozastavené do budúceho týždňa, pričom zúčastnené strany vyslali zmiešané signály o pokroku.

Viac o téme: EkonomikaCenyPoklesRopaCeny ropy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu