Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Dovolenkári v Chorvátsku sú zhrození: FOTO Na tele si objavili nezvyčajné štípance!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ZÁHREB - Slovinskí turisti si z dovolenky v chorvátskom ostrove Murteri odnášajú neželané "suveníry". Poštípal ich totiž neznámy hmyz, pričom existuje podozrenie na uštipnutie piesočnou muchou a ochorenie leishmaniózu. Štípance im opuchnú a veľmi pália i svrbia.

Znepokojení slovinskí turisti z Murteru na sociálnej sieti varovali pred nezvyčajnými uštipnutiami, ktoré sa podľa nich šíria, opuchnú a veľmi pália a svrbia. Informuje o tom chorvátsky portál Dnevnik. Jedna z členiek skupiny napísala, že ju v prenajatom prívese od prvého dňa niečo hrýzlo. Najprv mali podozrenie na ploštice, preto posteľnú bielizeň vyprali, vyžehlili naparovacou žehličkou a použili repelenty proti hmyzu. Zdá sa však, že ani to nepomohlo, pretože štípancov bolo čoraz viac a šírili sa. 

V komentároch sa ohlásilo niekoľko ďalších turistov, ktorí majú podobné skúsenosti. "Zajtra idem opäť k lekárovi, urobia mi test na leishmaniózu," chorobu prenášanú piesočnou muchou, píše slovinský 24ur. Podozrenie na ochorenie má aj lekár ďalšej dovolenkárky. 

Leishmanióza je ochorenie kože, slizníc a vnútorných orgánov, spôsobené parazitmi, bičíkovcami druhu Leishmania. Ochorenie sa môže prejavovať rôznymi formami a najčastejšie sú to kožné a viscerálne formy ochorenia, informuje Štátny zdravotný ústav. Dovolenkári neskôr zverejnili aj video "mušky", ktorá má štípance spôsobovať. 

 

Viac o téme: ChorvátskoLeishmaniózaŠtípanceMurterPiesočná mucha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu