Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Rozhovor Trumpa s Muskom na X sprevádzal výpadok: Exprezident potom rozprával o atentáte

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/AP Photo)

WASHINGTON - Naživo prenášaný rozhovor republikánskeho kandidáta na prezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa s miliardárom Elonom Muskom na sociálnej sieti X sprevádzali technické problémy a musel byť o takmer 45 minút odložený. Podľa Muska išlo o takzvaný DDoS útok. Po odloženom spustení Trump vyrozprával svoj pohľad na pokus o atentát, pri ktorom ho minulý mesiac strelec zasiahol do ucha. Informovala o tom agentúra AP.

Rozhovor na Trumpovom účte X, ktorý sa mal začať o 20.00 h miestneho času (2.00 h SELČ), si spočiatku pozrelo viac ako 120 000 používateľov, ale mnohým ďalším sa zobrazila chybová správa "Podrobnosti nie sú k dispozícii", uviedla agentúra AP. "Zdá sa, že došlo k masívnemu útoku DDoS na X," uviedol Musk s odkazom na typ kybernetického útoku, pri ktorom sa útočníci snažia narušiť určitú internetovú službu tým, že ju preťažia veľkým počtom dopytov alebo požiadaviek. Konverzácia sa nakoniec začala so 42-minútovým oneskorením a neskôr sa do nej zapojilo 1,2 milióna poslucháčov.

Rozhovor nakoniec začal s meškaním 42 minút a trval asi dve hodiny. V jednom čase ho počúvalo 1,3 milióna ľudí.

Chyba ochrannej služby

Muskom avizovaný rozhovor "bez vopred daného scenára" mal slúžiť na to, aby americký exprezident napriamo oslovil potenciálne milióny voličov. Zároveň to bola príležitosť pre sociálnu sieť X získať nových používateľov, pripomenula agentúra AP. Musk pred rozhovorom na platforme napísal, že X vykonáva "testy škálovania systému", aby zvládol očakávaný veľký počet poslucháčov. V rozhovore Trump okrem iného podrobne rozprával, ako vnímal pokus o atentát na svoju osobu z 13. júla na predvolebnom mítingu v Butleri v Pensylvánii, z ktorého vyviazol s poranením ucha, ale jeden účastník podujatia bol zabitý a dvaja ďalší boli zranení a útočník zomrel. 

Rozhovor Trumpa s Muskom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Gene J. Puskar)

Podľa exprezidenta atentát umožnil "nedostatok koordinácie" a chyba ochrannej služby pri zabezpečení budovy, odkiaľ útočník strieľal. Trump podľa agentúry Reuters tiež uviedol, že sa do Butleru vráti v októbri. Voľby v USA sa budú konať 5. novembra. Musk, ktorý sa ešte pred niekoľkými rokmi označoval za demokrata, podporil Trumpovu prezidentskú kandidatúru dva dni po tom, ako bol bývalý prezident zranený pri atentáte. Musk predtým obnovil Trumpov účet, ktorý vedenie sociálnej siete s vtedajším názvom Twitter zakázalo v dôsledku násilností zo 6. januára 2021 a obáv z "rizika ďalšieho podnecovania násilia" zo strany Trumpa. Musk kúpil spoločnosť v novembri 2022. Trump až do pondelkového rozhovoru s Muskom na sociálnej sieti nepublikoval a trval na tom, že je spokojnejší na svojej vlastnej platforme Truth Social.

Vyjadril sa aj k Ukrajine

Trump ďalej zopakoval kritiku na adresu svojej pravdepodobnej súperky v prezidentských voľbách Kamaly Harrisovej. Súčasnú demokratickú viceprezidentku označil za stúpenkyňu radikálnej ľavice aj vinníka situácie na južnej hranici USA, ktorá sa potýka s náporom migrantov, uviedla stanica CNN.

Na tému ruskej agresie na Ukrajine Trump povedal, že by sa nikdy neuskutočnila, ak by bol prezidentom. "Nikto sa necíti horšie ako ja kvôli situácii na Ukrajine, pretože viem, že by sa to nikdy nestalo," citoval ho server Politico. Ukrajinského prezidenta Volorymyra Zelenského, s ktorým si minulý mesiac prvýkrát od začiatku rozsiahlej ruskej invázie telefonoval, označil za "veľmi ctihodného".

Na rozhovor Muska s Trumpom sa bude vzťahovať únijné právo

Eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton v pondelok varoval majiteľa sociálnej siete X Elona Muska, že právo Európskej únie sa bude vzťahovať aj na pripravovaný živý prenos rozhovoru medzi Muskom a republikánskym kandidátom na prezidenta USA Donaldom Trumpom. TASR píše na základe agentúry DPA.  Európska komisia (EK) už vyšetruje spoločnosť X pre možné porušenie nariadenia Európskej únie o digitálnych službách (DSA) - rozsiahleho právneho predpisu o online obsahu, ktorý vyžaduje, aby veľké platformy zmierňovali rôzne "systémové riziká", pripomína DPA. Hoci nedávne nepokoje v Spojenom kráľovstve aj nadchádzajúce voľby v USA sú udalosťami mimo EÚ, Breton uviedol, že napriek tomu bude mimoriadne ostražitý proti akýmkoľvek prípadom, ktoré poukážu na porušenie DSA. Dôvodom je, že obsah z týchto krajín sa šíri a je prístupný aj používateľom v Európskej únii.

Viac o téme: Donald TrumpRozhovorElon MuskAtentát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu