Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Poslaním Rady Európy je učiť sa od mládeže, tvrdí Pejčinovičová Buričová

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images/olrat)

BRUSEL - Jadrom poslania Rady Európy (RE) je už desaťročia byť s mladými ľuďmi a učiť sa od nich. Pri príležitosti Medzinárodného dňa mládeže, ktorý sa oslavuje 12. augusta, to v pondelňajšom oficiálnom vyhlásení uviedla generálna tajomníčka RE Marija Pejčinovičová Buričová.

Generálna tajomníčka RE v oficiálnom vyhlásení uviedla, že "byť s mladými ľuďmi a myslieť s nimi, učiť sa od mládeže a s mládežou, participovať a konať spoločne naprieč generáciami je jadrom poslania Rady Európy už desaťročia".

archívne video

Maroš Šefčovič o hlavných výzvach EÚ po voľbách do Európskeho parlamentu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

"Dnes, na Medzinárodný deň mládeže, oslavujeme pozitívny príspevok každej mládežníckej skupiny k formovaniu našej spoločnosti. Mladí ľudia nie sú len budúcnosť; sú živou súčasnosťou, aktívne stoja v popredí pri presadzovaní a obrane hodnôt demokracie, ľudských práv a právneho štátu," uviedla Pejčinovičová Buričová.

Podľa jej slov mladí ľudia sú ústrednou súčasťou demokratického rozhodovania, ako sa uvádza aj v Deklarácii Rady Európy prijatej vlani v Reykjavíku. Zdôraznila, že mladí ľudia upozorňujú na kľúčové problémy doby a celoplanetárne výzvy. Apelujú tiež na zabezpečenie rovnakých práv pre všetkých a upozorňujú na javy, ktoré ohrozujú demokraciu.

"Mladí ľudia sú hybnou silou pokroku a zmeny k lepšiemu zajtrajšku," odkázala generálna tajomníčka a spresnila, že ukrajinská mládež je silným príkladom toho, ako sa dá postaviť za hodnoty Rady Európy.

V závere svojho vyhlásenia upozornila, že Rada Európy je odhodlaná podporovať demokratickú participáciu mladých ľudí v celej Európe tým, že začlení perspektívu mládeže do medzivládnej práce členských krajín a iných rokovaní na najvyššej úrovni. V tomto smere ocenila, že Poradný výbor pre mládež je už viac ako pol storočia neoceniteľným partnerom v rámci systému rozhodovania Rady Európy.

Viac o téme: MládežRada EurópyMarija Pejčinovičová Buričová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu