Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Pobrežie pri Baltickom mori zaplavila pliaga: Voda je plná siníc! Sú nebezpečné

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KIEL - Nevoľnosť, hnačky, škaredé začervenanie kože: Aj tieto príznaky spôsobujú u ľudí modrozelené riasy. V jednej z najobľúbenejších nemeckých dovolenkových oblastí, v Lübeckom zálive, sa momentálne explozívne množia baktérie.

Reťaz prímorských letovísk pri Baltskom mori v Šlezvicku-Holštajnsku sa tiahne od Travemünde cez Timmendorf, Scharbeutz, Grömitz, Dahme až po Großenbrode. Úrady všade aktuálne varujú, že koncentrácia siníc (modrozelených rias) vo vode je veľmi vysoká. Súčasné vysoké letné teploty a priame slnečné žiarenie spôsobujú šírenie baktérií, píše nemecký Bild.

archívne video

Dovolenka so svojim miláčikom! Auto, lietadlo alebo autobus: Všetko, čo musíte vedieť o cestovaní so psom (Zdroj: NL/TH)

V Großenbrode bol v stredu dokonca dočasný zákaz kúpania. Rovnako aj v obci Süssau. Vo všetkých ostatných prímorských letoviskách platí preventívna výstraha pred kúpaním. Toto je krok pred zákazom.

Ak sa predsa len chcete okúpať, mali by ste sa vyhnúť prehĺtaniu vody! Následky sa môžu pohybovať od bolesti tela až po zápal očných spojiviek a ochorenia dýchacích ciest. Ohrozené sú najmä deti a psy.

Kúpajúci môžu rozpoznať zamorenie modrozelenými riasami vo vodnej ploche podľa zelenomodrého sfarbenia vody. Okrem toho sa často tvoria pruhy alebo skutočné koberce rias. Základné pravidlo znie: Ak už vo vode po kolená nevidíte na vlastné nohy, je lepšie už v tejto vodnej ploche neplávať.

Dobrá správa: Na Fehmarne, treťom najväčšom ostrove Nemecka, je kvalita vody vynikajúca, rovnako ako vo všetkých väčších jazerách v Ostholsteine.
 

Viac o téme: RiasySiniceBaltské more
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu