Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Ďalšie detaily plánovaných útokov na koncert Taylor Swift: Podozrivý sa údajne len hral s nápadmi

Taylor Swift
Taylor Swift (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ – Právnička hlavného podozrivého v prípade prekazeného útoku na koncert americkej speváčky Taylor Swiftovej vo Viedni spochybnila v nedeľu vážnosť plánu s tvrdením, že jej klient sa len "hral s nápadmi". Informovala o tom agentúra Reuters.

Swiftovej tri plánované koncerty tento týždeň zrušili po tom, ako rakúske úrady oznámili, že odhalili prípravu teroristického útoku na ľudí pred štadiónom, kde sa mali koncerty konať. Hlavným podozrivým je podľa vyšetrovateľov 19-ročný muž, ktorý nedávno prisahal vernosť skupine Islamský štát (IS) a po zadržaní sa ku všetkému priznal. Polícia v jeho bydlisku našla chemické látky, mačety a ďalšie predmety, ktoré chceli útočníci použiť.

archívne video

NAKA odhalila nebezpečnú skupinu, ktorá mala plánovať útok na Dúhový Pride (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

Právnička Ina-Christin Stiglitzová pre Reuters uviedla, že mladík sa angažoval v IS len posledný mesiac. "Zaujímalo ho to," povedala s tým, že jej klient nemal v úmysle vykonať závažný útok. "Bolo to len hranie sa s nápadmi," vyhlásila. "Hovorí, že tá bomba nebola dostatočne kvalitná, nefungovala by," povedala a dodala, že plány na výrobu bomby hľadal na internete.

Polícia pri vyšetrovaní zadržala troch ďalších tínedžerov

Rakúska polícia pri vyšetrovaní zadržala troch ďalších tínedžerov vrátane 17-ročného muža, ktorého podľa Stiglitzovej jej klient označil za svojho "najlepšieho priateľa a suseda". Susedia 19-ročného muža v dolnorakúskom meste Ternitz boli podľa vlastných slov ohromení jeho zadržaním a opísali ho ako zdržanlivého, no priateľského. Jedným z mála náznakov prípadnej radikalizácie bolo podľa nich to, že si nedávno nechal narásť dlhú bradu.

Rakúsky kancelár Karl Nehammer v nedeľu povedal, že spravodajské služby jeho krajiny by mali mať väčšie právomoci pri monitorovaní komunikácie v aplikáciách na zasielanie správ a mohli tak zastaviť extrémistov. Správy o plánovanom útoku oživili debatu o prísnych obmedzeniach monitorovania komunikačných aplikácií, ktoré v Rakúsku platia v porovnaní s inými západnými krajinami, priblížil Reuters.

"Je dôležité, aby služby ako WhatsApp, Signal, Telegram mohli byť dešifrované pre bezpečnostné úrady, pod dohľadom súdov a za dodržiavania zásad právneho štátu," povedal Nehammer v rozhovore pre nemecký denník Bild. Kancelár, podľa ktorého Rakúsko upozornila na plánovaný útok zahraničná spravodajská služba, dodal, že hlavných podozrivých zadržali, no polícia pokračuje vo vyšetrovaní a identifikovala ďalších stúpencov IS.

Viac o téme: Polícia útok Taylor SwiftKoncertPrávnička
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu