Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Konflikt pokračuje: Hizballáh oznámil dronový útok na vojenskú základňu v Izraeli

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Hadi Mizban)

BEHRÚT – Libanonské militantné hnutie Hizballáh v sobotu oznámilo, že vyslalo na armádnu základňu na severe Izraela drony s výbušninami. Podľa vyhlásenia tak reagovalo na zabitie veliteľa palestínskeho Hamasu v južnom Libanone.

Bojovníci Hizballáhu vypustili "eskadry dronov naložených výbušninami" na základňu Michve Alon neďaleko mesta Safed, uviedlo hnutie, podľa ktorého išlo o jeho prvý útok na túto základňu.

archívne video

Elitné špeciálne jednotky Hizballáhu predstavuje bezprostrednú hrozbu smerom k severnej hranici Izraela (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

V piatok pri izraelskom útoku na vozidlo v juhulibanonskom meste Sajdá zahynul veliteľ Hamasu Sámir al-Hadždž, vyplýva z oznámení palestínskeho militantného hnutia i izraelskej armády.

Išlo o prvý takýto útok v meste Sajdá, odkedy Hamas vlani v októbri zaútočil na Izrael, čo podnietilo vojnu v Pásme Gazy. Iránom podporovaný Hizballáh, spojenec Hamasu, si počas nej takmer denne vymieňa paľbu s izraelskou armádou. Desať mesiacov cezhraničných útokov si podľa údajov AFP vyžiadalo v Libanone približne 562 obetí, prevažne bojovníkov, no tiež najmenej 116 civilistov. Na izraelskej strane podľa údajov armády zahynulo 22 vojakov a 26 civilistov.

Izrael vyzval obyvateľov severnej časti mesta Chán Júnis na evakuáciu

Izraelská armáda v nedeľu vyzvala obyvateľov severnej štvrte mesta Chán Júnis, aby okamžite opustili túto oblasť. Podľa armády tam majú militanti Hamasu "zabudovanú teroristickú štruktúru". Informuje agentúra DPA a Reuters. 

"V dôsledku mnohých teroristických činov, zneužívania humanitárnej zóny na teroristické aktivity a odpaľovania rakiet na Izraelský štát zo štvrte al-Džalá sa pobyt v tejto oblasti stal nebezpečným," uviedla izraelská armáda, píše spravodajský web The Times of Israel. Armáda oznámila, že civilisti z tejto oblasti by sa mali presunúť do inej humanitárnej zóny. Obyvatelia boli o výzve na odchod oboznámení prostredníctvom textových správ, telefonátov, letákov zhadzovaných z lietadiel a vysielania v médiách. Izrael v sobotu zaútočil na školu v meste Gaza, v ktorej sa ukrývali vysídlenci. Pri útoku podľa úradov riadených Hamasom zahynulo najmenej 93 ľudí.

Izraelská armáda potvrdila útok na budovu školy, ktorá podľa nich slúžila ako veliteľské stanovište militantov Hamasu a Islamského džihádu, a dodala, že zabila 19 militantov, píše Reuters. Vojna v Pásme Gazy začala po bezprecedentnom útoku Hamasu na juh Izraela 7. októbra. Pri útoku zahynulo 1200 ľudí. Izraelská odvetná ofenzíva si vyžiadala 39.790 obetí na životoch. 

Na západe krajiny prebiehajú vojenské cvičenia Revolučných gárd

Iránske elitné Revolučné gardy vykonávajú na západe krajiny vojenské cvičenia, ktoré potrvajú až do utorka, informovala v nedeľu iránska štátna spravodajská agentúra IRNA. Informuje správa agentúry Reuters. Cvičenia sa začali v piatok v provincii Kermanšáh neďaleko hraníc s Irakom. Ich účelom je "zvýšiť bojovú pripravenosť a ostražitosť" ozbrojených síl, uvádza IRNA.

Cvičenia prebiehajú v čase, keď Irán pohrozil Izraelu odvetou za zabitie lídra palestínskeho militantného hnutia Hamas Ismáíla Haníju, ku ktorému došlo 31. júla v iránskej metropole Teherán. Irán a Hamas zo smrti Haníju obviňujú Izrael. Ten sa k zodpovednosti za atentát neprihlásil, no ani ju nepoprel, čo ešte viac posilňuje obavy z toho, že vojna medzi Izraelom a Hamasom v Pásme Gazy môže prerásť do širšieho vojenského konfliktu.

Galant varoval Irán a Hizballáh pred útokom

Izraelský minister obrany Joav Galant varoval v nedeľu Irán a libanonské militantné hnutie Hizballáh, aby nepodnikali odvetné útoky na Izrael. Informovala o tom agentúra DPA. "Ktokoľvek nám ublíži spôsobom, akým sa to predtým nestalo, bude pravdepodobne zasiahnutý spôsobom, akým sa to predtým nestalo," citovala DPA Galanta, podľa ktorého Izrael bojuje v nepriateľskom prostredí za svoju existenciu.

Izrael sa pripravuje na možný útok po zabití dvoch svojich popredných protivníkov – veliteľa Hizballáhu Fuáda Šukra v Bejrúte a politického vodcu palestínskeho militantného hnutia Hamas Ismáíla Haníju v Teheráne. Hizballáh i iránske vedenie prisahali pomstu. Izrael sa k zabitiu Haníju neprihlásil ani nepoprel zodpovednosť.

"Dúfam, že si to rozmyslia a nedostanú sa do bodu, kde nás donútia spôsobiť významné škody a zvýšiť pravdepodobnosť toho, že vojna vypukne na iných frontoch," uviedol Galant. "Nechceme to, ale musíme byť pripravení." Už niekoľko dní sa očakáva rozsiahla paľba Hizballáhu na Izrael, možno v koordinácii s útokom zo strany Iránu, píše DPA. Reportér spravodajského servera Axios v nedeľu s odvolaním sa na dva zdroje informoval, že izraelské spravodajské služby sa domnievajú, že Irán sa rozhodol zaútočiť na Izrael priamo a mohol by tak urobiť v najbližších dňoch.

Viac o téme: VojnaIzraelHizballáhDronový útok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu