Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Šéf diplomacie EÚ vyjadril zdesenie nad izraelským úderom: Útoky na školy v Gaze sú neospravedlniteľné

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell
Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell (Zdroj: SITA/AP/Francois Lenoir, Pool Photo )

BRUSEL - Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell dnes vyjadril zdesenie nad správami o izraelskom údere na školu v Pásme Gazy, ktorý podľa palestínskych zdrojov ráno zabil desiatky ľudí. Uviedol, že išlo o niekoľkoročný útok na školu za posledné týždne a že tieto "masakry" nemajú žiadne ospravedlnenie.

Izraelská armáda tvrdí, že v zasiahnutej škole v meste Gaza pôsobili ozbrojenci teroristického hnutia Hamas, a informácie o až stovke mŕtvych v dnešnom vyjadrení spochybňovala. Svetové médiá uvádzajú, že areál školy slúžil ako tábor pre Palestínčanov vysídlených desaťmesačnou vojnou a že izraelské strely ho zasiahli v čase skorých ranných modlitieb.

archívne video

Slovenská republika ponúkla vládnu letku na prevoz zranených osôb z Pásma Gazy, oznámil prezident Pellegrini (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

"(Som) zdesený obrázkami zo školského tábora v Gaze zasiahnutého izraelským úderom... Za posledné týždne sa stalo terčom najmenej desať škôl. Pre tieto masakry nie je žiadne ospravedlnenie," uviedol Borrell na sociálnej sieti X.

Šéf únijnej diplomacie zároveň vyjadril ľútosť nad "strašnou celkovou bilanciou" vojny Izraela s Hamásom, pričom písal o viac ako 40 000 zabitých Palestínčanoch. Úrady v Gaze v najnovšej bilancii hlásia 39 790 mŕtvych za viac ako desať mesiacov bojov, ľudí zabitých pri dnešnom údere na školu ale podľa všetkého ešte do súčtu nezapočítali.

Viac o téme: BojeDiplomaciaIzraelPalestínaGazaJosep Borrell
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu