Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

MIMORIADNY ONLINE Boje neutíchajú! Rusko z Kurskej oblasti evakuovalo viac ako 76-tisíc ľudí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Iryna Rybakova)

MOSKVA - Z pohraničných oblastí medzi Ruskom a Ukrajinou v Kurskej oblasti od utorka evakuovali už viac ako 76.000 ľudí. V sobotu to uviedli lokálne úrady. Rusko v regióne čelí ukrajinskej invázii. Informujú o tom agentúry Reuters a AFP. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO

Tajný náklad na oslobodenie Krymu (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:39 Minsk predvolal ukrajinskú chargé d’affaires do Bieloruska Olhu Tymushovú po tom, čo tvrdil, že ukrajinské drony vstúpili do Bieloruska, informovali 10. augusta bieloruské štátne médiá Belta.

20:55 Niekoľko dní po začiatku ukrajinského vpádu na ruské územie v Kurskej oblasti sa k nemu v sobotu po prvý raz vyjadril ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ofenzívu označil za prenesenie vojny na územie agresora. Informovali o tom agentúry DPA a AFP.

20:30 Získanie strateného územia v Kurskej oblasti by trvalo rok. Takáto je pre Rusko neuspokojivá prognóza Sergeja Markova, politického analytika napojeného na Kremeľ.

19:48 Po údajnom vniknutí ukrajinských bojových dronov do vzdušného priestoru Bieloruska si ministerstvo zahraničných vecí v Minsku v sobotu predvolalo bieloruskú charge d'affaires. Kyjev vyzvalo, aby podnikol opatrenia proti takýmto incidentom, informujú o tom agentúry DPA a Reuters.

19:20 Raketa, ktorá 8. júla zasiahla Okhmatdyt, najväčšiu ukrajinskú detskú nemocnicu, bola vyrobená v Rusku len niekoľko týždňov a možno aj dní pred útokom, informovalo vyšetrovacie oddelenie Conflict Armament Research (CAR).

18:35 Štátna pohotovostná služba Ukrajiny čistí ukrajinské územie od ruských mín a munície. Práce sa vykonávajú v regióne Cherson pomocou viacslotovej bezpilotnej odmínovacej platformy GCS-200.

17:40 Vojaci na videu zverejnenom 10. augusta držali vlajku 252. práporu a gruzínsku vlajku a nápis na budove za nimi hlásal „Porozovsky Village Club“.

17:00 Z prihraničných častí ruskej Kurskej oblasti, ktorá čelí rozsiahlemu ukrajinskému vpádu, bolo evakuovaných vyše 76 000 obyvateľov, uviedla dnes ruská agentúra TASS s odvolaním sa na ministerstvo pre mimoriadne udalosti. Rusko v oblasti vedie boje proti tisíckam ukrajinských vojakov, ktorí tam v týždni prekvapivo prenikli a sú zrejme až niekoľko desiatok kilometrov vo vnútri ruského územia.

16:42 Vojenské letisko Ruskej federácie v Lipetskej oblasti po jednom z najnovších a najpresnejších útokov AFU. Satelitné snímky ukazujú zničenie ruskej leteckej základne.

16:25 Ukrajinské námorníctvo v spolupráci s vojenskou rozviedkou zaútočilo na vrtnú plošinu, ktorá slúžila na ťažbu zemného plynu v Čiernom mori. V sobotu to uviedol hovorca ukrajinského námorníctva Dmytro Pletenčuk. Informuje o tom agentúra Reuters a denník Guardian.

15:50 Bielorusko po údajnom vpáde bezpilotných lietadiel pošle k hraniciam s Ukrajinou svoje jednotky a raketové systémy. Zvýšili sa aj sily a prostriedky systémov protivzdušnej obrany, rádiotechnických síl a letectva, uviedol minister obrany Viktor Khrenin.

15:27 Poľsko nakúpi od USA stovky rakiet vzduch-vzduch. Krajina po ruskej invázii na Ukrajinu uskutočňuje zrýchlenú modernizáciu svojich ozbrojených síl. Rakety AIM-120 C AMRAAM pre stíhačky poľského letectva budú dodané v rokoch 2029 až 2033, informovala národná agentúra pre vyzbrojovanie.

14:55 Takmer vo všetkých sektoroch ukrajinská ekonomika pociťuje rovnakú pracovnú krízu, ktorá stláča jej bojové jednotky, keďže spoločnosti čelia skutočnosti, že veľká časť ich pracovnej sily jednoducho zmizla.

14:47 Niektorí experti a pozorovatelia Ukrajiny tvrdia, že Trump by teraz mohol zvýšiť svoje šance obrátením kurzu, aby vyzeral na svetovej scéne silnejšie ako Putin, keď by sa prezentoval ako schopnejší pomôcť Ukrajine ako Harris.

14:30 Od začiatku rozsiahlej invázie bol Tim Walz hlasným obhajcom Ukrajiny v jej boji proti Rusku. Jeho štát je domovom výrobcov zbraní, ktorí dodávajú zbrane dôležité pre obranu Ukrajiny.

13:43 Bieloruský systém protivzdušnej obrany v piatok nad svojím územím zneškodnil niekoľko cieľov vypálených z Ukrajiny, uviedol v sobotu prezident Bieloruska Alexandr Lukašenko. Dodal, že pravdepodobne šlo o ukrajinské bezpilotné lietadlá. Informuje správa agentúry Reuters.

13:17 Muža odsúdeného za vraždu ruského opozičného politika Borisa Nemcova prepustili z väzenia po tom, čo podpísal zmluvu s ruskou armádou a odišiel bojovať na Ukrajinu. V sobotu o tom informovali ruské média. Informuje agentúra Reuters.

13:00 Ruské ministerstvo obrany v sobotu uviedlo, že ruské sily v noci zachytili 32 ukrajinských bezpilotných lietadiel v Kurskej a Jaroslavlianskej oblasti. Pri útoku v meste Lipeck prišla o život jedna osoba. Informuje agentúra Reuters. 

12:17 Rusko v sobotu začalo "protiteroristickú operáciu" v Belgorodskej, Kurskej a Brianskej oblasti v snahe zastaviť najväčšiu cezhraničnú ofenzívu Kyjeva počas dva a pol roka trvajúceho konfliktu. Informuje agentúra AFP. Ruský Národný protiteroristický výbor v piatok neskoro večer oznámil, že cieľom operácie v troch pohraničných oblastiach je "zabezpečiť bezpečnosť občanov a potlačiť hrozbu teroristických činov, ktoré vykonávajú nepriateľské diverzné skupiny."

12:00 Ako sa očakávalo, F-16 budú slúžiť predovšetkým na posilnenie ukrajinského štítu. Letectvo si pravdepodobne bude vážiť svoju prvú hŕstku – pravdepodobne nie viac ako 10 – cenných lietadiel a bude ich držať ďalej od nebezpečnej ruskej protivzdušnej obrany.

11:00 Ruské útoky proti Ukrajine si za posledný deň vyžiadali 18 obetí vrátane detí a 60 zranených. Ruské útoky proti Ukrajine zabili za posledný deň najmenej 18 ľudí vrátane dvoch detí a ďalších 60 zranili, informovali regionálne úrady 10. augusta.

10:15 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 10. augustu, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

9:40 Jeden mŕtvy a niekoľko zranených, to je bilancia ruského raketového útoku, ktorý zasiahol mesto Kramatorsk v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, uviedol v sobotu miestny gubernátor. Informuje správa agentúry Reuters.

9:05 Ukrajinskí spravodajskí dôstojníci zničili ruskú vojenskú loď na Kryme.

8:00 Spojené kráľovstvo zaviedlo 9. augusta sankcie proti štyrom bieloruským jednotlivcom a trom subjektom pri štvrtom výročí prezidentských volieb v Bielorusku v roku 2020, uvádza sa na internetovej stránke britskej vlády. 9. augusta 2020 diktátor Alexander Lukašenko upevnil svoju moc prostredníctvom volebných podvodov a masových represií

7:20 Ukrajinská zápasníčka Iryna Koliadenková sa na OH v Paríži 9. augusta dostala do finále hmotnostnej kategórie do 62 kg. Koliadenková sa v semifinále stretla s aktuálnou líderkou svetového rebríčka Aisuluu Tynybekovou z Kirgizska a zvíťazila 9:2.

6:40 V Iráne prebieha výcvik desiatok príslušníkov ruskej armády na používanie balistických striel Fath 360. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na dva zdroje v európskych tajných službách, ktoré očakávajú, že čoskoro budú stovky týchto satelitom navádzaných zbraní dodaných do Ruska, aby ich mohlo použiť vo vojne na Ukrajine.

6:25 Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi v piatok v súvislosti s bojmi v Kurskej oblasti, kde sa nachádza jadrová elektráreň, vyzval Rusko a Ukrajinu, aby zachovali "maximálnu zdržanlivosť a zabránili tak jadrovej havárii s možnými vážnymi rádiologickými následkami". Informuje správa agentúry AFP.

6:12 Ruský úrad pre kontrolu masmédií (Roskomnadzor) zablokoval v krajine prístup k aplikácii Signal určenej na šifrované odosielanie správ. Zdôvodnil to porušením protiteroristickej legislatívy. Informuje správa agentúry Reuters. "Prístup k aplikácii na odosielanie správ Signal je zablokovaný v súvislosti s porušením požiadaviek ruskej legislatívy, ktorej implementácia je nevyhnutná, aby sa zabránilo používaniu aplikácie na teroristické a extrémistické ciele,“ citovala agentúra Interfax zo stanoviska Roskomnadzoru.

6:00 Spojené štáty ohlásili v piatok novú vojenskú pomoc pre Ukrajinu v hodnote 125 miliónov dolárov. Nový balík pomoci zahŕňa rakety Stinger, delostreleckú muníciu i protitankové zbrane. Informuje správa agentúr AFP a Reuters. Nový balík pomoci je prejavom neochvejného záväzku Spojených štátov voči Ukrajine, ktorá naďalej bojuje proti invázii ruských síl, uviedol hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby.

Ukrajina prenikla na územie Kurskej oblasti

"Kyjevský režim podnikol bezprecedentný pokus o destabilizáciu situácie v rade regiónov našej krajiny," uviedol Národný protiteroristický výbor. Ukrajinská armáda tento týždeň prenikla na územie Kurskej oblasti a obsadila niekoľko dedín. V tomto regióne bola vyhlásená núdzová situácia federálneho charakteru, čo znamená, že na riešenie problémov možno využiť sily a prostriedky z celého Ruska a že možno tiež uvoľniť peniaze z federálneho rozpočtu na platby občanom.

Režim protiteroristickej operácie dáva podľa ruských zákonov úradom možnosť napríklad dočasne presunúť obyvateľstvo, kontrolovať jeho telefónne hovory alebo obmedziť dopravu. Bortnikov podľa TASS rozhodol tiež o tom, že v troch regiónoch susediacich s Ukrajinou budú organizované "protiteroristické operácie". Ich cieľom je "eliminovať hrozbu teroristických činov, ktoré páchajú protivníkove sabotážne a prieskumné skupiny".

Kvôli vpádu ukrajinských jednotiek do Kurskej oblasti muselo svoje domovy opustiť niekoľko tisíc Rusov. Ruský prezident Vladimir Putin, ktorý vo februári 2022 vyhlásil inváziu na Ukrajinu, im prisľúbil 10.000 rubľov ako odškodné. Prihraničné mestá a dediny v Belgorodskej oblasti sú terčom ostreľovania z ukrajinskej strany, hlbšie vo vnútrozemí potom útočia dronmi. Ruská armáda denne podniká proti Ukrajine útoky s nasadením rôznych druhov bojových prostriedkov. Zasahuje miesta nielen pri frontovej línii, ale aj hlboko vo vnútrozemí a pôsobia Ukrajine ľudské straty aj obrovské materiálne škody.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu