Utorok10. september 2024, meniny má Oleg, zajtra Bystrík

DESIVÝ moment! VIDEO Pri Taliansku sa ZRAZILI dve superjachty: Jedna z nich patrila známemu miliardárovi

Dve superjachty sa zrazili pri pobreží talianskeho Neapola
Dve superjachty sa zrazili pri pobreží talianskeho Neapola (Zdroj: X/Don Ricardo Salinas Pliego)

NEAPOL – Pri talianskom pobreží došlo k incidentu, do ktorého je zapletená aj jedna z najbohatších rodín na svete. V priľahlých vodách mesta Neapol sa zrazili dve superjachty. Neskôr sa zistilo, že jedno z plavidiel kúpil ešte pred svojou smrťou zakladateľ Apple.

Morské prúdy pri pobreží sú niekedy nevyspytateľné. Inými slovami sa ani nedá opísať incident, ktorý sa odohral neďaleko talianskeho prístavného mesta Neapol. Práve tam došlo k zrážke dvoch superjácht Venus a Lady Moura, informuje Business Insider. Prvá menovaná má dokonca veľmi známych vlastníkov. Po smrti zakladateľa spoločnosti Apple Stevena Jobsa ju teraz vlastní jeho manželka (vdova) Laurene Powell Jobsová. 

Hovorca Emerson Collective, spoločnosti, ktorú riadi Laurene Jobsová, sa vyjadril, že "78-metrová jachta Venus, ktorú počas života kúpil Steve Jobs, sa zrazila s 105-metrovou Lady Moura. Incident sa odohral dňa 22. júla pri pobreží Neapola," priblížil s tým, že na palube Venus bola iba posádka bez hostí a obe jachty mali byť ukotvené. K zrážke došlo podľa neho pre náhly nárazový vietor. 

Reakcia majiteľa Lady Moura  

Jachta Venus sa podľa radarov plavila istý čas v Ligurskom mori a Lady Moura mala namiereé na grécky ostrov Mykonos. Z videí, ktoré sa objavili na sociálnych sieťach je vidieť záber z Lady Moura a ako sa k nej rúti Venus, pričom do nej zboku narazí. Tesne pred nárazom je ešte počuť ako jeden zo svedkov kričí smerom k jachte Venus, aby jej  posádka ihneď zmenila smer a zabránila tak zrážke.

"Neuveríte, ale naša jachta bola zasiahnutá, keď sme kotvili pri Neapole. Toto vám musím povedať...Zasiahla nás jachta zakladateľa spoločnosti Apple (teraz už vo vlaatníctve jeho manželky Laurene). Rád by som vedel, kde boli kapitán a posádka, keď pred sebou nevideli moju veľkú jachtu....Po náraze došlo len k miernemu škrabancu. Oprava bude ale nákladná..." uviedol majiteľ Lady Moura na sociálnej sieti.

Slabé ukotvenie 

Portál SuperYacht uvádza, že nemenovaný člen personálu Lady Moura obviňuje z tejto zrážky posádku jachty Venus. Tá mala údajne použiť príliš krátku kotvu, ktorá jachtu neudržala na mieste. Okrem toho, nikto nemal stáť pri kormidle, keď sa Venus dala do pohybu. 

Keď posádka Lady Moura zaregistrovala zmeny poryvu vetra, naštartovala motory, aby sa vyhla zrážke s Venus. Okrem toho sa s ňou snažila spojiť aj cez vysielačku. Kolízii sa už zabrániť nepodarilo. 

Bez ohľadu na výšku škody by malo poistenie oboch jácht pokryť všetky náklady spojené s opravou. Business Insider priblížil, že poistenie jácht sa pohybuje aj v šesťciferných sumách a pre ich majiteľov je to jedna z najvyšších položiek.

Morské koráby 

Venus postavila holandská spoločnosť Feadship (25. najväčšia jachta od spoločnosti), ktorú si osobne objednal dnes už nebohý Steve Jobs. Po dokončení sa jej hodnota vyšplhala na sumu 130 miliónov dolárov. Jobs sa tohto momentu už nedožil, no veľmi intenzívne sa podieľal na návrhárskych prácach spoločne s francúzskym architektom Philippom Starckom. Celkový návrh dizajnu im zabral štyri roky. Má hliníkový trup. Vo svetovom rebríčku najväčších jácht figuruje na 209. mieste. Nie je na predaj. 

Jachtu Lady Moura navrhol architekt Luigi Sturchia. Je schopná naraz ubytovať 72 ľudí vrátane posádky. Vo svetovom rebríčku sa superjachta Lady Moura nachádza na 75. mieste. Lady Moura má oceľový trup. Je to štvrtá najväčšia jachta postavená nemeckou spoločnosťou Blohm & Voss GmbH. V súčasnej dobe nie je na predaj. Odhadovaná suma Lady Moura sa pohybuje na úrovni 250 miliónov dolárov. 

 

Viac o téme: ZrážkaTalianskoSteve JobsNeapolSuperjachtyLady MouraVenuisLaurene Jobsová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu