Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Obľúbená sociálna sieť pod paľbou kritiky: TOTO nariadila Európska únia, návyková funkcionalita je preč!

(Zdroj: Getty Images)

BRUSEL – Európska komisia si vynútila od sociálnej siete TikTok stiahnutie špeciálneho programu odmien pre užívateľov. Ten mal byť čoraz viac návykovejší najmä pre mladých užívateľov a deti. Komisia tak zakázala aj akékoľvek podobné programy návykového charakteru pod hrozbou udelenia pokút.

Ak by sa sociálna sieť rozhodla porušiť svoje záväzky, automaticky by porušila nový európsky zákon o digitálnych službách platný od februára 2024 a hrozili by jej pokuty, informuje euractiv.sk. Komisia sa týmto prípadom začala zaoberať ešte v apríli 2024. Mali podozrenie, že odmeňovacia funkcionalita na sociálnej sieti TikTok Lite, teda samostatnej verzie aplikácie TikTok určená pre oblasti s pomalším internetovým pripojením je v rozpore s európskym zákonom o digitálnych službách.

Tlačová konferencia strany SaS na tému: Odvolanie riaditeľa SND nie je posledné (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Program „úloh a odmien“ spočíval v získavaní bodov ak pozeráte videá dostatočne dlho a ak reagujete na obsah v aplikácii. Odmeny mali mať formu kupónov na nákup na Amazone prípadne cez Paypal alebo formu digitálneho platidla pre použitie v aplikácii. Komisia zastáva názor, že táto forma odmeňovanie je najmä pre mladých užívateľov a deti mimoriadne návyková a môže mať negatívny vplyv na fyzické a psychické zdravie užívateľov.

Sociálne siete majú tak po novom povinnosť pred spustením nových funkcionalít zhodnotiť riziká a predložiť ich Európskej komisii, prípadne urobiť opatrenia, ktoré by riziká neutralizovali. TikTok tak v reakcii na komisiu zastavil túto funkcionalitu a neplánuje spustiť ďalšiu. Komisia zastavila vyšetrovanie a uzavreli tak spoločne prvý prípad v rámci legislatívy regulácie nelegálneho a škodlivého digitálneho obsahu. Ursula von der Leyen, novozvolená predsedníčka Európskej komisie v júlovom prejave spomenula aj tento problém a poukázala na škodlivý algoritmus, ktoré mnohé sociálne siete ponúkajú, aby svojich užívateľov udržali pri obrazovkách čo najdlhšie.

Obľúbená sociálna sieť TikTok má už 1,5 miliardy užívateľov. Slovensko ale medzi európskymi krajinami zaostáva, a podiel aktívnych užívateľov je na tejto sociálnej sieti v porovnaní s ďalšími krajinami Európy mimoriadne nízky. Podľa serveru The European Correspondent je na TikToku len 17% Slovákov, zatiaľ čo v ostatných krajinách sa podiel pohybuje okolo 32%. Čínsky pôvod sociálnej siete ako aj materská spoločnosť ByteDance stále vyvolávajú vlnu pochybností o ochrane osobných údajov. Niektoré krajiny preto už prijali opatrenia a odporúčajú obmedziť jeho používanie.

Viac o téme: Sociálna sieťNávykovosťTikTok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu