Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Spojené štáty plánujú poskytnúť 414 miliónov dolárov na humanitárnu pomoc Kongu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia)

NEW YORK - Spojené štáty v stredu oznámia podporu v hodnote 414 miliónov dolárov pre humanitárnu pomoc Konžskej demokratickej republike. V krajine ju potrebuje viac ako 25 miliónov ľudí, čo je takmer štvrtina obyvateľstva. Informuje na základe správy agentúra Reuters.

Veľvyslanec USA pri Organizácii pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) Jeffrey Prescott uviedol, že značná časť týchto finančných prostriedkov bude venovaná agentúram OSN a humanitárnym skupinám, ktoré v KDR poskytujú naliehavú potravinovú pomoc, zdravotnú starostlivosť, prístrešky či pitnú vodu. "Toto financovanie zahŕňa aj priamu podporu prostredníctvom poľnohospodárskych komodít od amerických farmárov," ozrejmil Prescott, ktorý podporu oficiálne oznámi v stredu v Kinshase spolu s veľvyslankyňou USA v KDR Lucy Tamlynovou. Celková finančná podpora USA pre KDR od októbra dosiahla 838 miliónov dolárov, povedal Prescott.

Výzva OSN na pomoc Kongu pokrýva len jednu tretinu potrebnej pomoci

Výzva Organizácie spojených národov na pomoc Kongu pre rok 2024 vo výške 2,6 miliardy dolárov pokrýva len jednu tretinu potrebnej pomoci. OSN preto už minulý mesiac varovala, že akútna podvýživa v krajine hrozí viac ako jednému miliónu detí. Prescott vyjadril nádej, že finančná podpora USA povzbudí aj ostatné krajiny pomôcť KDR. Spojené štáty poskytnú KDR aj ďalších desať miliónov dolárov na zdravotnú pomoc a dodajú 50.000 vakcín proti opičím kiahňam, doplnil Prescott. Ich epidémia si od začiatku roka 2023 vyžiadala už 1100 životov a nakazilo sa približne 27.000 osôb. Obnovené boje na východe krajiny vyhnali z domovov viac ako 1,7 milióna ľudí a celkový počet vysídlených obyvateľov stúpol na rekordných 7,2 milióna podľa odhadov OSN.

Viac o téme: USAKongoHumanitárna pomoc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu