Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Klimatickí aktivisti zo skupiny Letzte Generation ukončujú protesty v Rakúsku

Protestujúci blokujú diaľnicu počas klimatického protestu Extinction Rebellion a ďalších aktivistov neďaleko holandského parlamentu v holandskom Haagu
Protestujúci blokujú diaľnicu počas klimatického protestu Extinction Rebellion a ďalších aktivistov neďaleko holandského parlamentu v holandskom Haagu (Zdroj: SITA/AP Photo/Peter Dejong)

VIEDEŇ - Klimatickí aktivisti zo skupiny Letzte Generation (Posledná generácia) oznámili, že ukončujú svoje protesty v Rakúsku.Informuje správa agentúry DPA.

"Už nevidíme žiadne vyhliadky na úspech," uviedla skupina vo vyhlásení. Jej aktivisti sa dva a pol roka prostredníctvom rôznych kampaní snažili presvedčiť občanov i vládnu koalíciu zloženú z konzervatívnej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) a strany Zelených k odklonu od fosílnych palív. Skupina Letzte Generation dospela k záveru, že "Rakúsko chce zostať ignorantom fosílnych palív a preto akceptuje, že je čiastočne zodpovedné za smrť miliárd ľudí".

archívne video

Situáciu v spoločnosti Bukóza intenzívne sledujeme, tvrdí Erik Tomáš (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Skupina chce svoje zvyšné finančné prostriedky použiť na pokrytie právnych nákladov svojich členov, ktorí čelia mnohým súdnym konaniam, píše sa vo vyhlásení. Jednotlivým aktivistom hrozia pokuty vo výške desiatok tisíc eur. Skupina dodala, že koniec jej kampane neznamená, že v Rakúsku už nebudú ďalšie klimatické protesty. "Vytvárame priestor pre vznik niečoho nového. Politizovali sme viac ľudí ako kedykoľvek predtým a zasiali semienka pre pokojné povstanie," informovala.

Rakúska pobočka organizácie Letzte Generation sa dostávala do povedomia verejnosti od začiatku roka 2022 protestnými akciami, počas ktorých sa aktivisti napríklad viackrát prilepili k vozovke či narušili prevádzku letísk. Letzte Generation zatiaľ neplánuje ukončiť svoje protesty v Nemecku, povedala hovorkyňa skupiny Marion Fabianová.

Viac o téme: ProtestAktivistiKlímaRakúsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu