Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Vodárenským firmám v Británii hrozia vysoké pokuty: Ide o zlú správu odpadových vôd

(Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Britský regulačný orgán (OFWAT) v utorok oznámil, že navrhol uloženie pokuty trom najväčším vodárenským spoločnostiam v Anglicku v celkovej sumu 168 miliónov libier (približne 196 miliónov eur) pre zlyhanie pri správe a čistení odpadových vôd. Informuje správa agentúry AFP.

Rozhodnutie regulačného orgánu pritom prichádza v čase, keď britský vodohospodársky priemysel podlieha prísnej kontrole zo strany novej labouristickej vlády a ochrancov životného prostredia pre znečisťovanie riek a iných vodných tokov.

archívne video

Na Hornáde spustili systém zdieľaných kajakov (Zdroj: TASR)

"OFWAT dnes navrhol, aby tri vodárenské spoločnosti dostali pokutu v celkovej hodnote 168 miliónov libier za to, že nezvládli spravovanie svojich čističiek odpadových vôd a sietí. Ide o prvý výsledok zo série z doposiaľ najrozsiahlejšieho vyšetrovania," uvádza vyhlásenie.

Vodárenská spoločnosť Thames Water by mohla dostať pokutu až 104 miliónov libier (približne 121 miliónov eur), Yorkshire Water 47 miliónov libier (asi 55 miliónov eur) a Northumbrian Water 17 miliónov libier (asi 20 miliónov eur).

"OWFAT odhalil zoznam pochybení spoločností Thames Water a Northumbrian Water pri prevádzkovaní čističiek, čoho následkom boli nadmerné úniky z poistných ventilov," povedal výkonný riaditeľ OFWAT David Black. "Naše vyšetrovanie ukázalo, že pravidelne vypúšťali odpadové vody do riek a morí namiesto toho, aby zabezpečili, že k tomu dôjde len vo výnimočných prípadoch tak, ako stanovuje zákon," dodal Black.

Viac o téme: Odpadové vodyBritániaVodárenstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu