Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Na severe Česka došlo takmer k tragédii! Chýbalo málo a dva vlaky by sa čelne zrazili: Veľká chyba rušňovodiča

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Probst)

PRAHA - Dva osobné vlaky sa v nedeľu večer takmer čelne zrazili v meste Jablonné nad Orlicí na severovýchode Česka. Jeden z rušňovodičov prešiel okolo návestidla, ktoré mu zakazovalo ďalšiu jazdu a vošiel do cesty druhému vlaku. Od zrážky ich delilo len približne 30 metrov. Informujeme podľa pondelkovej správy portálu Novinky.cz.

archívne video

Zrážka vlakov v Pardubiciach (Zdroj: Policie ČR)

Podľa českej Železničnej inšpekcie (Drážní inspekce) prišlo k incidentu v nedeľu o 21.14 h v stanici Jablonné nad Orlicí. Inšpekcia uviedla, že chyby sa dopustil rušňovodič vlaku Os 7180, ktorý skrížil cestu protiidúcemu vlaku OS 7185 na trase Ústí nad Orlicí-Králíky. Stalo sa tak aj napriek tomu, že návestidlo mu zakazovalo, aby pokračoval v jazde.

Rušňovodič si svoju chybu uvedomil

Podľa portálu Zdopravy išlo o vlaky prepravnej spoločnosti Leo Express. Rušňovodič si svoju chybu uvedomil, začal brzdiť a oba vlaky stihli včas zastaviť. "Čelá vlakov sa zastavili 32 metrov od seba. Mimoriadna udalosť sa zaobišla bez zranených a hmotných škôd," uviedli inšpektori.

"Mimoriadna udalosť v železničnej stanici Jablonné nad Orlicí bola chybou rušňovodiča, ktorý prešiel okolo návestidla v polohe zakazujúcom jazdu. Rušňovodič je v skúšobnej dobe... bude (s ním) rozviazaný pracovný pomoc," uviedla spoločnosť Leo Express vo vyjadrení zaslanom TASR. Podľa hovorcu dopravcu sa v oboch vlakoch v čase incidentu nachádzalo celkom 20 cestujúcich a spoločnosť im preplatila cenu cestovného lístka.

V dôsledku incidentu bola na trati na niekoľko hodín zastavená železničná doprava. Česká Železničná inšpekcia v súčasnosti incident vyšetruje, aby mohla vyhotoviť záverečnú správu. Od januára tohto roka do júla sa na českých železniciach vyskytlo 100 prípadom nepovolenej jazdy, uvádza portál Zdopravy.

Viac o téme: ČeskoZrážkaVlaky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu