Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Európska únia nemôže uznať Madurovo víťazstvo v prezidentských voľbách vo Venezuele

Nicolas Maduro
Nicolas Maduro (Zdroj: SITA/AP Photo/Matias Delacroix)

BRUSEL - Európska únia v nedeľu uviedla, že nemôže uznať znovuzvolenie venezuelského prezidenta Nicolása Madura, pretože volebný orgán nikdy nepredložil oficiálne zápisnice z hlasovania. Informujeme podľa správy agentúry AFP.

"Napriek vlastnému záväzku Národná volebná rada Venezuely (CNE) doteraz nezverejnila oficiálne záznamy o hlasovaní vo volebných miestnostiach. Bez dôkazov, ktoré by ich potvrdzovali, nemožno uznať výsledky, ktoré CNE zverejnila 2. augusta. Akýkoľvek pokus oddialiť úplné zverejnenie oficiálnych záznamov o hlasovaní len ďalej spochybní ich dôveryhodnosť," oznámila Rada EÚ vo svojom vyhlásení.

Európska únia sa zdržala

"Z kópií volebných záznamov, ktoré zverejnila opozícia a ktoré preskúmali viaceré nezávislé organizácie, vyplýva, že Edmundo González Urrutia sa javí ako víťaz prezidentských volieb s výraznou väčšinou hlasov," uviedla EÚ, ktorá sa na rozdiel Spojených štátov a niekoľkých ďalších krajín zdržala uznania opozičného kandidáta za zvoleného prezidenta, píše AFP.

EÚ vo svojom vyhlásení vyzvala na ďalšie nezávislé overenie volebných záznamov, pokiaľ možno medzinárodne uznávaným subjektom. Zároveň vyzvala venezuelské orgány "aby ukončili svojvoľné zadržiavanie, represie a násilnú rétoriku voči členom opozície a občianskej spoločnosti a aby prepustili všetkých politických väzňov".

Tisíce ľudí protestovali v sobotu po celej Venezuele proti spornému znovuzvoleniu Madura

Venezuelská opozícia tvrdí, že má k dispozícii podrobné výsledkové listiny z viac ako 80 percent volebných okrskov. Vyplýva z nich, že González Urrutia získal 67 percent hlasov a Maduro iba 30 percent. Vláda tvrdí, že sú sfalšované. Venezuelská vláda vyhostila diplomatov z niektorých krajín spochybňujúcich Madurovo víťazstvo. Argentínski diplomati, ktorí v sobotu dorazili do Buenos Aires, uviedli, že veľvyslanectvu prerušili dodávky elektriny. Tisíce ľudí protestovali v sobotu po celej Venezuele proti spornému znovuzvoleniu Madura na ďalšie funkčné obdobie. Demonštrácie zorganizovali aj Madurovi prívrženci.

Maduro po sporných prezidentských voľbách hrozí likvidáciou odporu

Venezuelský prezident Nicolás Maduro vyhlásil, že "zlikviduje" najnovšiu vlnu odporu voči jeho vládnutiu. Vojakom povedal, že je "ochotný urobiť čokoľvek" pre záchranu svojej "revolúcie" v čase rastúcej kritiky po nedávnych voľbách hlavy štátu. Informujeme podľa pondelkovej správy denníka The Guardian. Maduro tvrdí, že od hlasovania 28. júla bolo zatknutých viac ako 2000 ľudí, zatiaľ čo skupiny na ochranu ľudských práv tvrdia, že najmenej 22 osôb bolo zabitých.

Európska únia v nedeľu uviedla, že je "vážne znepokojená" rastúcim počtom svojvoľných zadržaní vo Venezuele a prenasledovaním tamojšej opozície, ktorá predložila dôkazy naznačujúce, že voľby vyhral jej kandidát Edmundo González Urrutia. "Európska únia vyzýva venezuelské orgány, aby ukončili svojvoľné zadržiavanie, represie a násilnú rétoriku voči členom opozície a občianskej spoločnosti, a aby prepustili všetkých politických väzňov," uviedol vo vyhlásení šéf zahraničnej politiky Únie Josep Borrell.

EÚ je hanba, tvrdí Maduro

Kanadská ministerka zahraničných vecí Mélanie Jolyová v nedeľu odsúdila násilnosti a uviedla, že svedkovia z radov občanov a medzinárodných pozorovateľov poskytli "dôveryhodné dôkazy", že výsledky, ktoré poskytli Madurove úrady, "neodrážajú vôľu venezuelského ľudu".

Maduro tvrdí, že voľby vyhral a v nedeľu počas vojenskej slávnosti v Caracase svoju kritiku odmietol. "EÚ je hanba," povedal Maduro členom Bolívarskej národnej gardy - zložky armády, ktorá sa podieľala na potláčaní protestov. Autoritársky prezident vyznamenal vojakov, ktorí boli zranení pri zásahu proti povolebným protestom minulý týždeň v pondelok a utorok. "Konfrontujeme, porážame, zadržiavame a ničíme pokus o štátny prevrat vo Venezuele," vyhlásil Maduro.

Viac o téme: Prezidentské voľbyEurópska úniaNicolás Maduro
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu