Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Poľský astronaut poletí na ISS s kolegami z USA, Maďarska a Indie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VARŠAVA - Poľský astronaut Slawosz Uznanski poletí v roku 2025 na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS). Informovala o tom v piatok Poľská vesmírna agentúra (POLSA), píše agentúra PAP.

Veliteľkou vesmírnej misie bude Peggy Whitsonová z USA a spolu s Uznanským jej ďalšími členmi budú Šubhanšu Šukla z Indie a Tibor Kapu z Maďarska. Do vesmíru ich dopraví z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride raketa Falcon 9 spoločnosti SpaceX a na ISS strávia približne 14 dní.

archívne video

Deň otvorených dverí na Astronomickom observatóriu vo Vysokých Tatrách na Skalnatom Plese (Zdroj: TASR/František Iván)

"Členovia posádky musia ešte dostať potvrdenie od Multilaterálneho panelu pre operácie posádky, ktorý je zodpovedný za ISS," uviedla POLSA. Panel tvoria americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA), Európska vesmírnu agentúru (ESA), ruská vesmírna agentúra Roskosmos, Japonská agentúra pre výskum vesmíru (JAXA) a Kanadská vesmírna agentúra (CSA).

Uznanski je absolvent Technickej univerzity v Lodži a Univerzity v Nantes (Francúzsko). V roku 2011 obhájil doktorát na Univerzite Aix-Marseille za prácu o dizajnoch odolných voči žiareniu pre vesmírne aplikácie.

Od roku roku 2011 pracoval v Európskej organizácii pre jadrový výskum (CERN) v Ženeve vo Švajčiarsku a zodpovedal za optimálne využitie hadrónového urýchľovača LHC. Neskôr pôsobil ako technický expert a hodnotiteľ programu EÚ na financovanie výskumu a inovácií Horizont 2020. V novembri 2022 bol vybraný ako člen rezervy astronautov ESA.

Do vesmíru sa dostane ako druhý Poliak po Miroslawovi Hermaszewskom, ktorý v roku 1978 v rámci programu Interkozmos spolu s Pjotrom Klimukom absolvoval vesmírnu misiu Sojuz 30/Saľut 6. Hermaszewski zomrel vo veku 81 rokov 12. decembra 2022.

Viac o téme: VesmírMisiaAstronautiUSAMaďarskoISSPoľskoIndia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu