Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Izraelský útok na školu v Gaze: Zahynulo najmenej 15 Palestínčanov, Húsíovia sľubujú vojenskú reakciu

(Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

GAZA - Po útoku izraelskej armády (IDF) na školu v meste Gaza zahynulo najmenej 15 ľudí a 29 utrpelo zranenia, uviedla palestínska civilná záchranná služba. Informuje na základe správy agentúry Reuters.

Cieľom útoku boli bojovníci a velitelia Hamasu, ktorí sa podľa vyjadrenia IDF ukrývali práve v škole. "Pred útokom sme podnikli početné opatrenia na minimalizovanie ohrozenia civilistov vrátane využitia presnej munície a spravodajských informácií," ozrejmili izraelské sily vo vyhlásení.

Armáda bezprostredne neposkytla informácie o obetiach, no vyhlásila, že Hamas si cielene vyberá civilnú infraštruktúru pre svoje operácie. Militantné hnutie poprelo, že by na vojenské účely využívalo civilné zariadenia ako sú nemocnice či školy. Vojna v Pásme Gazy začala po útoku hnutia Hamas na juh Izraela 7. októbra minulého roka. Pri odvetnej ofenzíve Izraela v Pásme Gazy doposiaľ zahynulo vyše 39.480 osôb podľa údajov tamojšieho ministerstva zdravotníctva.

Húsíovia sľubujú vojenskú reakciu na stupňovanie napätia zo strany Izraela

Vodca jemenských povstalcov Abdul Malik Badruldín al-Húsí vo štvrtok sľúbil vojenskú odozvu na utorkové zabitie vodcu hnutia Hamas Ismáíla Haníju v Teheráne, z ktorého vinia Izrael. Informujeme podľa agentúry AFP. "Je potrebné vojensky reagovať na tieto trestné činy, ktoré sú nehanebné a nebezpečné a predstavujú zo strane nepriateľa, Izraela, výraznú eskaláciu," uviedol al-Húsí v televíznom vysielaní.

Haníja zahynul pri raketovom útoku v iránskej metropole. Útok vyvolal hrozby z dôvodu možnej odplaty voči Izraelu a podnietil nové obavy, že vojna v Pásme Gazy môže prerásť do rozsiahlejšieho konfliktu na Blízkom východe, napísala agentúra Reuters. Húsíovia od vlaňajšieho novembra uskutočňujú útoky na plavidlá v Adenskom zálive, ako aj Červenom a Arabskom mori pretrvávajú od novembra. Povstalci tvrdia, sa zameriavajú na lode spojené s Izraelom, USA alebo Britániou a snažia sa vyjadriť podporu militantnému hnutiu Hamas v jeho vojne proti Izraelu v Pásme Gazy.

Viac o téme: útok IzraelGazaŠkola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu