Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

NATO oceňuje spoluprácu spojencov pri výmene väzňov, OSN vyjadrila úľavu

(Zdroj: SITA/AP Photo)

BRUSEL - NATO vo štvrtok ocenilo spoluprácu spojencov pri výmene väzňov medzi Ruskom a ďalšími krajinami. Organizácia Spojených národov vyjadrila úľavu v spojitosti s prepustením novinárov či ľudskoprávnych aktivistov. Informujeme podľa agentúry AFP.

"Vítame dnešné prepustenie viacerých politických väzňov z Ruska," uviedla hovorkyňa NATO Farah Dakhlallahová. Dodala, že na ich prepustení sa podieľalo viacero členských krajín Severoatlantickej aliancie. "Všetci novinári a ochrancovia ľudských práv zadržaní len za to, že si vykonávali svoju prácu, musia byť prepustení," uviedol na sociálnej sieti X Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva.

Úrad dodal, že vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk vyjadril úľavu v spojitosti s prepustením vrátane amerického novinára Evana Gershkovicha, novinárky Alsu Kurmaševovej, kritika Kremľa Vladimira Kara-Mutzu či ľudskorprávneho aktivistu Olega Orlova.

Vo štvrtok v Ankare došlo k rozsiahlej výmene väzňov medzi Ruskom, Bielorusom a Spojenými štátmi, Nemeckom, Poľskom, Slovinskom a Nórskom. Medzi osobami, ktoré Rusko prepustilo, boli aj traja americkí občania a jedna osoba so stálym pobytom v USA. Do vlasti sa vracajú napríklad novinár Gershkovich či bývalý príslušník námornej pechoty Paul Whelan.

Viac o téme: RuskoUSANATOOSNVýmena väzňov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu