Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

S vrcholiacimi horúčavami zúria v Španielsku lesné požiare

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo)

MADRID - Stovky hasičov s podporou hasičských lietadiel sa snažia zvládnuť dva lesné požiare, ktoré od utorka vyčíňajú na východe Španielska. Vo veľkej časti krajiny platí výstraha pred horúčavami a požiarmi. Zranených nehlásia. Informujeme podľa správ agentúry Reuters.

Požiar v Benasau vo východnom regióne Valencia prinútil záchranné služby preventívne evakuovať niekoľko stoviek dedinčanov z ich domovov. Podľa hasičov sa tento požiar po celonočnom úsilí vyvíja priaznivo. Ďalší požiar v provincii Cuenca ležiacej viac vo vnútrozemí, od utorka spálil viac ako 1500 hektárov porastu. Oba požiare boli kvalifikované ako vážne.

archívne video

Lesný požiar sa rozšíril aj do Yosemitského národného parku

Meteorologická služba AEMET predpovedala na stredu v niektorých častiach krajiny maximálne teploty 43 - 44 stupňov Celzia, čo by mal byť vrchol tejto vlny. Ministerstvo vnútra varovalo pred veľmi vysokým alebo extrémnym rizikom vzniku požiarov v celom Španielsku.

Ide o tretiu vlnu horúčav v Španielsku

AEMET uviedol, že observatórium Barcelona-Fabra v severovýchodnom regióne Katalánsko zaznamenalo v utorok rekordnú teplotu 40 stupňov Celzia, čím prekonalo svoj predchádzajúci rekord 39,8 stupňov Celzia z júla 1982. Ide o tretiu vlnu horúčav v Španielsku za posledné dva týždne. Zvyšovanie globálnych teplôt v dôsledku klimatických zmien prispelo k častejším požiarom po celom svete. V Európe aktuálne horí aj v oblasti Balkánu.

Viac o téme: HorúčavyŠpanielskoLesné požiare
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu