Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Dovolenky Slovákov v ohrození? Grécko vyhlásilo núdzový stav, krajina čelí vážnym problémom!

(Zdroj: Profimedia)

ATÉNY – Grécko muselo v týchto dňoch vyhlásiť núdzový stav. Zníženie počtu zrážok a zvýšený cestovný ruch si vyberajú prvú daň. V mnohých oblastiach čelia vážnym problémom s nedostatkom vody. Paradoxne jedným z dôvodov je aj turizmus a potreba vlastniť bazén.

Tento stav sa stáva čoraz viac znepokojujúcim aj pre miestne úrady. Podľa odborníkov je za nedostatkom vody nielen pokles zrážok o približne 30% ale aj nárast nových investícií v krajine a čoraz väčší záujem o ubytovanie s bazénmi. Generálny sekretariát civilnej ochrany preto vyhlásil v 14 obciach v krajine výnimočný stav. Medzi nimi aj Kréta, Serifos, Sifnos, Leros, Poros, Spetses, obec Sami na Kefalónii, ale aj ďalšie oblasti v Korinte, Alexandroupolise a Xanthi, informoval grécky portál eleftherostypos.gr.

Dovolenkárov v Chorvátsku vo večerných hodinách vystrašil požiar. (Zdroj: Tip čitateľa )

Podľa meteorológa a riaditeľa výskumu Národného observatória v Atenách Kostasa Lagouvardosa boli mesiace október až apríl s výnimkou niektorých oblastí v západnom Grécku, Epire a západnom Macedónsku na zrážky mimoriadne slabé. Situácia sa však stáva čoraz vážnejšou, pretože posledným dobrým rokom na zrážky bol údajne rok 2019.

Problém na ostrovoch komplikuje aj nárast cestovného ruchu a bezohľadné využívanie vody s čím súvisí následné prerušenie dodávok vody aj pre turistov. Podľa starostu Serifosu Konstantionosa Revinthisa je situácia kritická aj pri doteraz využívaných zdrojoch ako sú vrty, pramene, či studne. Mnohí starostovia sa preto obávajú, že v dovolenkovej sezóne, ktorá v Grécku trvá až do októbra sa situácia môže ešte viac zdramatizovať.

Obce preto upozorňujú obyvateľov a turistov, aby nepokračovali v bezohľadnom používaní vody a konali uvážlivo. V niektorých obciach začali s procesom zásobovania vodou z odsoľovacieho zariadenia, no aj táto voda je obmedzená. Rovnaký problém hlásia aj z východného Macedónska, kde v obci Kato Nevrokopi žiadajú o povolenie na nové zavlažovacie vrty. V zime im chýba väčšie množstvo snehu, na jar zase dážď. Starostovia Grécka a obcí v Macedónsku sa zhodli, že problém pretrváva už dlhodobo, ale posledné roky ich presvedčili o čoraz horšom stave, preto boli donútení vyhlásiť núdzový stav. Ministerstvo životného prostredia pracuje na riešení problému už dlhšiu dobu a na dostatočnú zásobu vody plánujú aj naďalej využívať odsoľovanie v kombinácii s výrobou zelenej energie.

Viac o téme: GréckoMacedónskoNedostatok vodyProblémy s vodou
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu