Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Vražda malých fanúšičiek Taylor Swift: Zverejnili fotky obetí! Na internete koluje falošné meno útočníka

Mladík zavraždil tri mladé fanúšičky Taylor Swift. Zobraziť galériu (3)
Mladík zavraždil tri mladé fanúšičky Taylor Swift. (Zdroj: SITA/AP, Merseyside Police)

SOUTHPORT - Smrť troch dievčatiek Elsie Dot S. (7), Alice D.-A. (9) a Bebe K. (6) šokovali celú krajinu. 17-ročný mladík bodol dievčatá na tanečnej hodine k hudbe Taylor Swift v Southporte v Anglicku.

Polícia „z právnych dôvodov“ nezverejňuje žiadne podrobnosti o páchateľovi streľby. Hovorí sa, že preto, aby sa vyhol popularite z toho, aký spáchal krutý čin. BBC uvádza, že je synom imigrantského páru z Rwandy.

archívne video

Muž útočil nožom vo francúzskom Annecy (Zdroj: Twitter)

Dav ľudí sa zhromaždil pred mešitou v pobrežnom meste Southport (90 000 obyvateľov), neďaleko ktorej boli dobodané tri dievčatá. Skupina okrem iného skandovala „Angličtina, kým nezomriem“ a „Zastavte lode“ – očividne sa odkazovalo na plavidlá s utečencami.

Pred mešitou bolo podpálené policajné auto. Lietali kamene, fľaše, tehly, kusy betónu a dymovnice. Pri vážnych nepokojoch sa zranilo 39 policajtov. 27 z nich muselo byť ošetrených v nemocnici, ako oznámila krajská pohotovostná služba na X.

Internetom už zrejme kolovalo falošné meno páchateľa. Úrady varovali: Objavili sa nepravdivé tvrdenia, že podozrivý bol žiadateľom o azyl, ktorý pricestoval do Spojeného kráľovstva loďou.

Polícia uviedla: "Vyzývame verejnosť, aby počas vyšetrovania nešpekulovala o detailoch incidentu." Podľa Daily Mail boli niektorí z protestných skupín prívržencami anglickej obrannej ligy: bývalí chuligáni, ktorí presadzujú pravicovo extrémistickú ideológiu.

Predtým, keď britský premiér Keir Starmer (61) položil kvety na mieste masakry, nahnevaní obyvatelia sa ho opakovane pýtali, koľko detí bude musieť ešte zomrieť. Premiérovu návštevu, ktorá podľa Daily Mail trvala asi dve minúty, sprevádzali početné bučanie. Muž zakričal: „Koľko ešte detí? Naše deti sú mŕtve a vy už chcete odísť?“ Ďalší nahnevaní obyvatelia kričali „šmejdi“, „čas na zmenu“ a „choď preč, tu ťa nechcú“.

Britský premiér Keir Starmer
Zobraziť galériu (3)
Britský premiér Keir Starmer  (Zdroj: SITA/James Speakman/PA via AP)

Deti sa v pondelok ráno zabávali na tanečnom a jogovom workshope pri hudbe Taylor Swift, keď okolo 11:50 vtrhol 17-ročný mladík do plne obsadeného prázdninového kurzu v „The Hart Space“ v centrum pobrežného mesta Southport na severe Anglicka a zaútočil nožom.

Elsie Dot S. a Bebe K. zomreli na mieste činu, Alice D.-A. previezli do nemocnice s ďalšími ôsmimi ťažko zranenými obeťami. Školáčka, ktorý pochádzala z Portugalska, tam zomrela.

Rodičia odovzdali fotografie Alice D.-A polícii v Merseyside. (9), Bebe K. (6) a Elsie Dot S. (7) na zverejnenie
Zobraziť galériu (3)
Rodičia odovzdali fotografie Alice D.-A polícii v Merseyside. (9), Bebe K. (6) a Elsie Dot S. (7) na zverejnenie  (Zdroj: Merseyside Police)

Bolesť príbuzných je ťažko predstaviteľná. Alicini rodičia vo vyhlásení distribuovanom políciou uviedli: „Stále sa usmievaj a tancuj, ako chceš, princezná naša. Ako sme ti už povedali, vždy budeš naša princezná a nikto to nezmení. S láskou od tvojho hrdinského otca a tvojej hrdinskej mamy."

Susedia o zatknutom podozrivom

Súčasní a bývalí susedia vyjadrili svoje zdesenie nad incidentom pre britský Daily Mirror. Obyvatelia štvrte, známej tým, že je pokojná, opísali rodičov údajného páchateľa ako „milých, tichých ľudí, ktorí sa snažili zarobiť na živobytie“. Útočníka charakterizujú ako „introvertného“ a „láskavého“ voči svojej matke.

Noviny citujú bývalého suseda. Hovorí: „S týmto mladým mužom sa evidentne niečo vážne pokazilo. Je to šok, stalo sa niečo také hrozné."

Sused, ktorý žije na ulici, kde došlo k zatknutiu, povedal, že rodina vyzerala normálne. "Boli veľmi pokojní." K páchateľovi dodáva: „Nikdy nebol vonku. Bolo šokujúce zistiť, že to bol sused, ktorý bol zatknutý." 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu