Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Španielský premiér odmietol vypovedať v korupčnej kauze svojej manželky

(Zdroj: SITA/AP/Kenzo Tribouillard)

MADRID - Španielsky premiér Pedro Sánchez v utorok odmietol vypovedať v prípade vyšetrovania obvinení z korupcie jeho manželky Maríe Begone Gómezovej. Vypočutie Sáncheza sa uskutočnilo v utorok v jeho oficiálnom sídle potom, čo v piatok sudca Juan Carlos Peinado odmietol premiérovu žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Informuje o tom agentúra AFP.

Na výsluchu bol prítomný prokurátor, ako aj krajne pravicová strana Vox, ktorá podala súdu žiadosť, aby mohla byť prítomná na výsluchu, píše AP. Výsluch, ktorý sa konal v kancelárii v paláci Moncloa, trval približne 20 minút, povedala novinárom Marta Castrová, právnička strany Vox, a dodala, že Sánchez sa odvolal na svoje právo nevypovedať.

archívne video

Velenie jednotky NATO na Slovensku preberajú Španieli (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Podľa španielskeho práva je možné odmietnuť odpovedať na otázky v prípade, ktorý sa týka blízkych rodinných príslušníkov vrátane manželov, vysvetľuje AFP. Pred sídlom premiéra sa podľa Reuters zhromaždila malá skupina protestujúcich, ktorá vykrikovali heslá proti Sánchezovi a jeho Socialistickej strane.

Obvinenie z korupcie voči Begoni Gómezovej vzniesla odborová organizácia Manos Limpias (Čisté ruky), ktorá zastupuje zamestnancov v španielskych verejných službách a má blízko ku krajnej pravici. Gómezovú, ktorá nezastáva žiadnu verejnú funkciu, podozrieva z konfliktu záujmov pri prideľovaní štátnych objednávok.

Sánchez popiera akékoľvek obvinenia

Sánchez opakovane poprel akékoľvek previnenie svojej manželky a obvinenia označil za súčasť kampane zameranej na očierňovanie vlády. Voči rozhodnutiu sudcu sa môže buď odvolať, alebo sa môže rozhodnúť nevypovedať. Sánchezova manželka už bola v júli predvolaná na výsluch, no využila právo nevypovedať.

Viac o téme: VýpoveďSúd ŠpanielskoPedro Sánchez
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu