Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Zosuvy pôdy v Indii! Zahynulo najmenej 41 ľudí: Ďalší sú uväznení pod bahnom a troskami

Prudké dažde v Indii
Prudké dažde v Indii (Zdroj: SITA/AP Photo/Ashwini Bhatia)

DILLÍ - Najmenej 41 ľudí zahynulo pri pondelkových zosuvoch pôdy v indickom štáte Kérala, ktoré nasledovali po prudkých dažďoch. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne médiá a úrady. Zranených bolo viac ako 70 osôb. Pod bahnom a troskami zrejme zostávajú uväznení ďalší ľudia a záchranári pokračujú v snahe ich vyslobodiť. Denník Indian Express uviedol, že mnoho ľudí pravdepodobne zmietla rieka Čalijar.

Záchranné úsilie komplikuje pokračujúci dážď, nestabilný terén a tiež skutočnosť, že sa zrútil hlavný most vedúci do hornatej oblasti, ktorú zosuvy pôdy zasiahli. Do záchranných prác sa zapojila armáda, ktorá zostrojila provizórny lanový most a na miesto vyslala dva vrtuľníky.

archívne video

Záplavy v Indii

Zábery z miesta nešťastia ukazujú záchranárov, ako sa predierajú medzi kameňmi a vyvrátenými stromami, zatiaľ čo sa okolo valí bahnitá voda. Na záberoch je tiež vidieť muž, ako sa snaží vyslobodiť z bahna, ktoré ho uväznilo až po prsia; záchranári sa k nemu napriek niekoľkým pokusom nedokázali dostať.

Podľa Rašída Padikkalparambana, miestneho obyvateľa, ktorý sa zapojil do záchranných prác, došlo v oblasti v noci na dnes miestneho času k najmenej trom zosuvom pôdy. Zosuvy zasiahli hornatú oblasť, kde sa medzi dedinami rozkladajú plantáže čajovníka a kardamovníka. "Veľa ľudí, čo pracovali na plantážach a nocovali tu v provizórnych stanoch, je buď zavalených alebo nezvestných," povedal. Štát Kérala často postihujú povodne; pri jedných z najhorších v roku 2018 zahynulo takmer 400 ľudí.

Meteorológovia predpovedajú, že prudké dažde potrvajú najmenej celý dnešný deň. Už na pondelok vydali varovanie pred vytrvalým dažďom, kvôli ktorému úrady v niektorých častiach štátu uzavreli školy. Počas monzúnového obdobia, ktoré trvá od júna do septembra, India pravidelne zažíva silné povodne. Monzúny sú kľúčové pre miestne poľnohospodárstvo, ale často pôsobia aj značné škody. Vedci varujú, že kvôli klimatickým zmenám a globálnemu otepľovaniu začínajú byť monzúny nepredvídateľnejšie a chaotickejšie.

Viac o téme: PočasieObeteZosuvy pôdyIndia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu