Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

MIMORIADNY ONLINE Ukrajina hlási rozsiahle útoky! Ruská námorná flotila je v pohotovosti, zapojili viac ako 20-tisíc vojakov

Rusko spustilo rozsiahle námorné manévre. Zobraziť galériu (5)
Rusko spustilo rozsiahle námorné manévre. (Zdroj: profimedia.sk)

MOSKVA - Ruské námorníctvo začalo s plánovanými manévrami v Severnom ľadovom aj Tichom oceáne, ako aj v Baltskom a Kaspickom mori. Do cvičení, ktoré majú preveriť pripravenosť a schopnosti námorníctva na všetkých úrovniach, sa zapája väčšina ruskej námornej flotily vrátane 20.000 vojakov a 300 lodí. Oznámilo to v utorok ruské ministerstvo obrany. Informuje o tom agentúra Reuters. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO

Šťastný Deň špeciálnych operačných síl ozbrojených síl Ukrajiny, drahí bratia a sestry! (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:16 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok skontroloval opevnenia a pozície vojenských jednotiek na hraniciach s Bieloruskom. Počas návštevy severozápadnej Volynskej oblasti ho sprevádzali vysokopostavení dôstojníci. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA. "Vedúci správy pohraničnej stráže Serhij Dejneko informoval o ochrane hraníc, ako aj o počte nasadených vojakov, ich schopnostiach a vybavení," uvádza sa vo vyhlásení prezidentskej kancelárie.

18:56 Ukrajina je otvorená konzultáciám s EÚ o tranzite ruskej ropy.

18:21 Ukrajina podpísala dva kontrakty s domácim obranným priemyslom v hodnote 121 miliónov dolárov, hovorí Umerov.

17:46 Po vlnách ruských útokov, ktoré spôsobili na Ukrajine rozsiahle výpadky dodávok elektriny, sa situácia v oblasti energetiky na Ukrajine výrazne zlepšila, vyhlásil v utorok ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

17:30 V Jekaterinburgu vypukol požiar v jednej z budov Vedecko-výrobného združenia „Avtomatiki“.

17:00 Rusko umožní v medzinárodnom obchode platby v kryptomienkach, dnes to schválili poslanci parlamentu, informuje agentúra Reuters. Krajina sa tak snaží obísť sankcie, ktoré na ňu západné štáty uvalili za vojenskú inváziu na Ukrajinu. Krok začiatkom tohto mesiaca odporučila ruská centrálna banka. V rámci Ruska sú platby kryptomeny inak zakázané, a to sa nezmení ani teraz.

16:10 Maďarsko a Slovensko vyzvali Európsku komisiu (EK), aby riešila rozhodnutie Ukrajiny zastaviť tranzit ropy od ruskej spoločnosti Lukoil. Odvtedy už prešlo vyše týždňa a EK neurobila nič, upozornil v utorok na Facebooku maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Nastolil tiež otázku, či ukrajinské rozhodnutie nemá na svedomí práve Brusel, informuje spravodajca TASR v Budapešti. "Napriek ohrozeniu energetickej bezpečnosti dvoch členských krajín EÚ, napriek krištáľovo jasnému porušeniu asociačnej dohody medzi EÚ a Ukrajinou, Brusel mlčí," konštatoval Szijjártó.

16:03 Ruské ministerstvo obrany dnes oznámilo dobytie ďalšej obce na východe Ukrajiny, tentoraz v úseku frontu pri baníckom meste Toreck. V predchádzajúcich dňoch hlásila Moskva postup najmä v smere na dopravný uzol Pokrovsk. Úspechy v tejto oblasti ležiacej zhruba 40 kilometrov juhozápadne od Torecku dnes podľa agentúry Unian potvrdil projekt DeepState, ktorý je považovaný za blízky ukrajinskej armáde.

15:50 Prinajmenšom päť ruských politických väzňov v piatok presunuli z ich doterajších miest v trestaneckých kolóniách. Údajne ide o koordinovaný presun, čo môže značiť, že v budúcnosti dôjde k ich výmene. TASR informáciu prevzala z agentúry AFP. AFP pripomína, že súčasné "zmiznutie" viacerých vysokopostavených politických väzňov je mimoriadne zriedkavé.

14:58 Každý deň vojny stojí Ukrajinu v prepočte viac ako 120 miliónov eur. Vyhlásil to v utorok ukrajinský minister financií Serhij Marčenko v rozhovore pre agentúru RBK-Ukrajina. Mesačné náklady na bezpečnosť a obranu vyčíslil na vyše 3,7 miliardy eur. TASR o tom informuje na základe správy portálu orf.at.

14:35 Ukrajinská vláda pozvala čínskeho ministra zahraničných vecí Wang Iho na návštevu Ukrajiny. Peking údajne naznačil, že má o tento návrh záujem, povedal v utorok hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Heorhij Tichyj. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

14:02 Ukrajinské ozbrojené sily dostali 8 tankov Leopard 1A5 z Nemecka a Dánska.

13:07 Ukrgasvydobuvannya, najväčší ukrajinský producent plynu a súčasť štátnej skupiny Naftogaz, uviedol do prevádzky vysokorýchlostný vrt, ktorý denne vyťaží 274 000 kubických metrov plynu.

12:40 Energetická situácia na Ukrajine sa pravdepodobne v priebehu nasledujúcich 3 mesiacov zlepší, hovorí predstaviteľ.

12:13 Rusko sa pravdepodobne snaží ovplyvniť nadchádzajúce prezidentské voľby v USA v prospech republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa, informovala 30. júla NBC News s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa amerických tajných služieb.

12:05 Ďalší majetok, ktorý vlastnili Medvečukovi, bratia exposlanca Kozáka, prešli do štátneho majetku Ukrajiny.

11:50 Česko prejavuje záujem o poľský projekt Ukrajinskej légie. "České ministerstvo obrany zhromažďuje od poľskej strany informácie o vytvorení takzvanej Ukrajinskej légie," povedal pre Idnes cz hovorca ministerstva David Polák.

11:15 Nedávne rozhodnutie Maďarska uvoľniť vstupné požiadavky pre Rusov a Bielorusov zvýši riziko špionáže, informoval 30. júla denník Financial Times (FT) s odvolaním sa na list Manfreda Webera, predsedu Európskej ľudovej strany.

10:47 Gruzínsky štátny príslušník Bondo Gagnidze, dobrovoľný bojovník na Ukrajine, bol zabitý v akcii 30. júla, potvrdilo gruzínske ministerstvo zahraničných vecí pre médiá Civil ge.

10:30 Ruský vojenský súd v utorok odsúdil muža na 14 rokov väzenia na základe obvinenia z vlastizrady za údajné plánovanie útoku po vstupe do zakázanej proukrajinskej jednotky Légia Sloboda Ruska. Informuje o tom agentúra AFP.

9:54 Ruské útoky na Ukrajine za posledný deň zabili najmenej štyroch ľudí a najmenej 14 zranili, informovali regionálne úrady začiatkom júla 30.

9:30 Ruské námorníctvo začalo s plánovanými manévrami v Severnom ľadovom aj Tichom oceáne, ako aj v Baltskom a Kaspickom mori. Do cvičení, ktoré majú preveriť pripravenosť a schopnosti námorníctva na všetkých úrovniach, sa zapája väčšina ruskej námornej flotily vrátane 20.000 vojakov a 300 lodí. Oznámilo to v utorok ruské ministerstvo obrany. Informuje o tom agentúra Reuters. Manévre majú zahŕňať vyše 300 bojových cvičení vrátane nácviku použitia protilietadlových rakiet, delostrelectva či protiponorkových zbraní.

Rusko spustilo rozsiahle námorné manévre.
Zobraziť galériu (5)
Rusko spustilo rozsiahle námorné manévre.  (Zdroj: profimedia.sk)

"Jednotky a formácie ruského námorníctva začali vykonávať plánované cvičenia v operačných zónach Severnej, Tichomorskej a Baltskej flotily, ako aj v oblasti, ktorú má na starosť Kaspická flotila," uviedlo ministerstvo. "Hlavným cieľom manévrov je preveriť činnosť vojenských orgánov námorníctva na všetkých úrovniach, ako aj pripravenosť posádok lodí, jednotiek námorného letectva a pobrežných síl ruského námorníctva," dodalo.

9:16 Požiar v sklade palív v Kurskej oblasti na západe Ruska, ktorý vypukol ešte v nedeľu v dôsledku ukrajinského dronového útoku, sa v utorok podarilo úplne uhasiť, uviedol tamojší gubernátor Alexej Smirnov na platforme Telegram. Informuje o tom agentúra Reuters. Požiar v sklade poškodil tri nádrže na ropné produkty. Jednu z nádrží sa podarilo uhasiť ešte v nedeľu, oheň na ďalších dvoch bol však omnoho silnejší, uviedol Smirnov.

8:43 V ruskom Kursku bolo v noci počuť výbuchy. Miestne úrady informovali, že jednotky protivzdušnej obrany zostrelili nad mestom štyri ukrajinské rakety. Miestne úrady sa tiež prihlásili k útoku bezpilotných lietadiel na sklad ropy v regióne Kursk. Podľa guvernéra horeli tri palivové nádrže, plocha požiaru bola vyše 500 metrov štvorcových.

6:54 Maďarsko zjednodušuje vstup pre občanov Ruska a Bieloruska, uvádzajú nemecké médiá. Maďarsko uvoľňuje vstup pre ruských a bieloruských občanov, ktorí sú teraz zaradení do programu národnej karty, ktorý im umožňuje pracovať v Maďarsku až dva roky.

6:10 Ukrajina po „dlhej odmlke“ hlási ruské útoky na fronte Huliaipole v Záporožskej oblasti. Hovorca skupiny ozbrojených síl Tavria Dmytro Lykhovyi v národnej televízii uviedol, že moskovskí vojaci zaútočili "z dvoch rôznych frontov".

6:00 Americkí predstavitelia tvrdia, že Rusko využíva nič netušiacich Američanov na šírenie volebných dezinformácií. Úrady tvrdia, že Rusko zostáva najvýznamnejšou hrozbou z hľadiska dezinformácií o voľbách v roku 2024.

Spojené štáty oznámili nový balík pomoci pre Ukrajinu za 1,7 miliardy dolárov

Spojené štáty oznámili v pondelok nový balík pomoci pre Ukrajinu za približne 1,7 miliardy dolárov, ktorý zahŕňa muníciu pre vzdušnú obranu i protitankové zbrane. Informujú o tom agentúry Reuters a AFP. "(Pomoc) zahŕňa prezidentský balík, ktorý má Ukrajine poskytnúť kľúčové schopnosti pre boj, ktorý vedie," uviedol hovorca Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby. Dodal, že jej súčasťou je munícia pre raketové systémy HIMARS a delostrelectvo či protitankové strely Javelin.

Kirby tiež avizoval oznámenie novej dlhodobejšej pomoci zo strany amerického ministerstva obrany. To neskôr informovalo, že balík pomoci od prezidentskej kancelárie má hodnotu asi 200 miliónov dolárov, pričom Pentagón Ukrajine poskytne ďalšiu pomoc v hodnote asi 1,5 miliardy dolárov. Balík pomoci od Pentagónu zahŕňa prostriedky na posilnenie ukrajinskej vzdušnej obrany, predovšetkým muníciu, ale aj protitankové zbrane a finančné prostriedky na udržiavanie vybavenia, ktoré Spojené štáty poskytli Ukrajine už skôr, uvádza sa vo vyhlásení amerického rezortu obrany.

Americký prezident Joe Biden schválil podľa Kirbyho od konca apríla deväť balíkov obrannej pomoci pre Ukrajinu. "Sme vďační našim americkým partnerom za ich vodcovstvo a neochvejnú podporu. Spoločne zvíťazíme," reagovalo ukrajinské ministerstvo obrany na sociálnej sieti X na nový balík pomoci. Za novú pomoc poďakoval Bidenovi, americkému Kongresu a ľudu aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Táto pomoc ukazuje americkú silu a vodcovstvo vo svetle agresie a teroru. Čím silnejšie je toto vodcovstvo, tým stabilnejší je svet," uviedol Zelenskyj na sociálnej sieti X.

Ukrajinskí predstavitelia žiadajú spojencov o dodanie systémov protivzdušnej obrany voči častým raketovým a dronovým útokom Ruska. Spojené štáty Ukrajine od začiatku invázie vo februári 2022 už poskytli vojenskú pomoc za vyše 50 miliárd dolárov. Existujú však obavy, či americká podpora Ukrajine bude pokračovať v prípade víťazstva republikána Donalda Trumpa v novembrových prezidentských voľbách v USA.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu