Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

TEJTO chorvátskej pláži sa zďaleka vyhnite: Je zamorená azbestom, varujú pred ňou aj domáci! Označená ale nie je

(Zdroj: Getty Images)

SPLIT – Znečistená pláž od odpadkov, v horšom prípade dokonca fekálií, nepoteší žiadneho turistu. Dovolenkári v chorvátskom letovisku ležiacom kúsok od Splitu však majú iný problém. V dedinke Vranjic je totiž verejná pláž Kosica zamorená azbestom z neďalekej cementárne.

Ide o dlhodobý problém, proti ktorému už štyri roky bojuje iniciatíva s názvom „Miesto, kde chceme žiť“ pod vedením Marijany Grubićovej. Iniciatíva volá po vyčistení pláže, alebo aspoň po tom, aby bola oplotená a aby bolo riadne uvedené, že je znečistená a pobyt na nej je nebezpečný. Píše o tom chorvátsky web Slobodna Dalmacija. 

archívne video

Cesta vlakom do Splitu je pohodlná, bezpečná a ekologická (Zdroj: Zoznam / ako)

Kompetentní vraj iniciatíve tvrdia, že pláž nie je možné oplotiť a označiť ako nebezpečnú, pretože kvalita samotného mora je dostačujúca. Nebezpečný azbest vypúšťala do vody celé desaťročia neďaleko ležiaca cementáreň Salonit. Tá je dnes už mimo prevádzky, následky na životné prostredie, ktoré mala, však pretrvávajú.

Azbest sa v minulosti používal na výrobu eternitu, potrubí či v chemickom a potravinárskom priemysle ako filtračné plátno. Jeho výhodou bolo, že je nehorľavý a čiastočne žiaruvzdorný. Pre ľudský organizmus je však vysoko škodlivý. Malé čiastočky sa môžu vdýchnutím dostať do pľúc a v tých najhorších prípadoch môžu viesť až k vzniku rakoviny. Na Slovensku je jeho požívanie v súčasnosti zakázané a materiály, ktoré ho obsahujú, sú považované za nebezpečný odpad. Prísne je regulovaný aj spôsob jeho odpratávanie, doteraz ho totiž možno nájsť napríklad v niektorých starých strešných krytinách. 

Viac o téme: PlážAzbestZnečistenieChorvátsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu