Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Ľudí pobúrili ZÁBERY z Tatier: Totálna nezodpovednosť, rodičom chlapca poriadne naložili! Pozrite sa na dôvod

Na snímke pohľad do Mengusovskej doliny z chodníka od Štrbského plesa na Popradské pleso Zobraziť galériu (2)
Na snímke pohľad do Mengusovskej doliny z chodníka od Štrbského plesa na Popradské pleso (Zdroj: Instagram/baczkinaszlaku)

TATRY – Pred správaním niektorých rodičov už vystríhajú aj horskí záchranári. Reč je o prípadoch, kedy rodič zoberie do vysokých hôr malé dieťa. Príkladom je prípad z Poľska, kde len pred pár dňami došlo k tomu, že 7-ročné dievčatko počas výletu do hôr s rodičmi a súrodencami spadlo. Iba zázrakom sa mu nič vážne nestalo. Rozruch spôsobil aj ďalší prípad, kedy rodičia zobrali do hôr niekoľkoročného chlapca a zábery zverejnili na sociálnej sieti.

Dievča po páde zastavilo ležať o pár metrov nižšie na skalnom výbežku. Našťastie neutrpelo vážnejšie zranenia. Poľskom zarezonoval aj ďalší prípad, ktorý sa síce obišiel bez tak závažnej nehody, ale ľudí poriadne rozhneval. 

Na sociálnej sieti Instagram sa iná rodina pochválila zábermi z výletu v horách. So sebou mali malého syna. Na videu je vidieť, ako otec a jeho niekoľkoročný syn lezú po strmých skalách vedúcich na vrchol Świnica oblečení v postrojoch a prilbách. Za nimi čakajú ďalší turisti. Rozhodne nejde o žiadnu ľahkú turistiku vhodnú pre začiatočníkov. Świnica je vrch vysoký  2 301 ležiaci v hlavnom hrebeni Vysokých Tatier na slovensko-poľskej hranici. Mnohí ľudia takúto „nezodpovednosť“ rodičov skritizovali. „Świnica nie je vhodná trasa pre 3-ročné dieťa. A nezmenia to žiadne záruky ani skúsenosti rodičov. Bodka,“ znie jedna z reakcií. Ďalší diskutujúci pripomína, že deti majú nekontrolované pohyby. Iní hovoria o nezdpovednosti. 

 

Drodzy turyści Z niepokojem obserwuję nasilający się trend zabierania kilkuletnich dzieci na bardzo ambitne wycieczki...

Posted by Tatrzańskie Ochotnicze Pogotowie Ratunkowe - TOPR on Tuesday, July 23, 2024

Trend vodenia malých detí do vyských hôr negatívne vnímajú aj horskí záchranári. „Znepokojuje ma rastúci trend brať malé deti na veľmi ambiciózne vysokohorské výlety. Zatiaľ čo väčšinu rodinných prechádzok dolinami či nenáročných chodníkov v nižších Tatrách, kde nehrozí pád z výšky, môžem len pochváliť, verím, že brať deti do vysokohorských oblastí bez primeraných znalostí a zručností v oblasti istenia pomocou lana techniky vystavuje deti vážnym zdravotným následkom vrátane priameho ohrozenia života v extrémnych prípadoch. Takéto správanie môže byť tiež podkladom pre právne posúdenie riadnej starostlivosti o maloletú osobu,“ povedal náčelník poľskej horskej služby Jan Krzysztof.

Viac o téme: DetiTuristikaMalé detiHorská záchranná službaTatry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu