Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Talianska premiérka Meloniová podpísala v Číne hospodársku zmluvu

Giorgia Meloniová Zobraziť galériu (2)
Giorgia Meloniová (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert))

PEKING - Taliansko a Čína v nedeľu podpísali trojročnú zmluvu o hospodárskej spolupráci, uviedla talianska premiérka Giorgia Meloniová po stretnutí so svojím čínskym kolegom Li Čchiangom v Pekingu.

Meloniová počas svojej prebiehajúcej štátnej návštevy Číny uviedla, že jej cieľom je využiť tento dokument na preskúmanie nových možností spolupráce s Čínou, ale presný obsah textu nebol zverejnený.Meloniová tiež hovorila o tom, že chce dosiahnuť "spravodlivejšie" obchodné vzťahy s Čínou. V minulom roku sa totiž obchodný deficit Talianska s Čínou zvýšil na viac ako 40 miliárd eur.

Giorgia Meloniová
Zobraziť galériu (2)
Giorgia Meloniová  (Zdroj: SITA/Szilard Koszticsak/MTI via AP)

Premiérka v nedeľu na ekonomickom fóre v Pekingu skritizovala aj nerovnováhu v investíciách. "Čínske investície v Taliansku predstavujú približne iba tretinu talianskych investícií v Číne," povedala a dodala, že by chcela, aby sa tento rozdiel zúžil.Meloniová pricestovala do Pekingu v sobotu. V pondelok sa stretne na rokovaniach s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom.Vzťahy medzi Talianskom a Čínou boli nedávno poznačené nezhodami po tom, ako Meloniová oznámila Číne, že Taliansko odstupuje od hlavného čínskeho projektu v oblasti infraštruktúry - iniciatívy s názvom Nová Hodvábna cesta, ktorou sa Peking snaží posilniť svoje hospodárske väzby s participujúcimi krajinami.

Taliansko sa ako jediná krajina zo skupiny siedmich veľkých priemyselných demokratických mocností G7 pripojilo k tomuto geopolitickému projektu v roku 2019 na základe rozhodnutia predchádzajúcej vlády v Ríme.Taliansko uviedlo, že odstupuje, pretože sa nenaplnili hospodárske nádeje spojené s členstvom.Meloniová sa počas päťdňovej cesty bude usilovať obnoviť obojstranné vzťahy v oblastiach spoločného záujmu. Rokovania sa budú zameriavať aj na medzinárodné záležitosti vrátane vojny na Ukrajine.

Viac o téme: ČínaTalianskoGiorgia MeloniováHospodárska zmluva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu