Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Hizballáh zaplatí vysokú cenu! OSN aj EÚ odsúdili útok na Golanských výšinách

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR/AP/Hassan Shams)

NEW YORK/BRUSEL – Predstavitelia Organizácie Spojených národov vyzvali na maximálnu zdržanlivosť na libanonsko-izraelskej hranici po raketovom útoku na Izraelom okupované Golanské výšiny, pri ktorom v sobotu zahynulo 12 detí a tínedžerov. Izrael útok pripísal libanonskému hnutiu Hizballáh, ktoré zodpovednosť poprelo. Informuje správa agentúr DPA a Reuters.

Osobitná koordinátorka OSN pre Libanon Jeanine Hennisová-Plasschaertová a vedúci mierovej misie OSN v Libanone (UNIFIL) Aroldo Lázaro zdôraznili, že je potrebné zabrániť "širšiemu požiaru, ktorý by uvrhol celý región do neuveriteľnej katastrofy".

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

"Odsudzujeme smrť civilistov – mladých detí a tínedžerov – v (meste) Madždal Šams. Civilisti musia byť vždy chránení," uvádza sa v spoločnom stanovisku. Misia UNIFIL tiež uviedla, že je v kontakte s Izraelom i Libanonom v snahe znížiť napätie. Útok odsúdil aj šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell, ktorý vyzval na nezávislé vyšetrovanie.

Hizballáh zaplatí vysokú cenu!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/Hassan Shams)

"Šokujúce zábery z futbalového ihriska v drúzskom meste Madždal Šams. Dôrazne odsudzujem toto krviprelievanie. Potrebujeme nezávislé medzinárodné vyšetrovanie tejto neprijateľnej udalosti. Naliehavo žiadame všetky strany, aby zachovali maximálnu zdržanlivosť a zabránili ďalšej eskalácii," napísal Borrell na sociálnej sieti.

Netanjahu sa vyjadril

Libanonské hnutie Hizballáh zaplatí vysokú cenu za raketový útok, pri ktorom v sobotu v drúzskom meste na Izraelom okupovaných Golanských výšinách zahynulo 11 detí a tínedžerov. Uviedol to izraelský premiér Benjamin Netanjahu, informuje agentúra Reuters.

"Hizballáh zaplatí vysokú cenu, takú, akú dosiaľ ešte nezaplatil," vyhlásil Netanjahu podľa svojho úradu v telefonáte s lídrom drúzskej nábožensko-etnickej komunity v Izraeli. Oznámil tiež, že sa predčasne vracia z návštevy Spojených štátov. Raketa odpálená z Libanonu zasiahla futbalové ihrisko v mestečku Madždal Šams, kde zabila 11 ľudí vo veku desať až 20 rokov, uviedla izraelská armáda. Podľa záchrannej služby ďalších 19 osôb utrpelo zranenia. Armáda útok pripísala Hizballáhu, ktorý však zodpovednosť poprel.

Izraelská polícia a armáda uviedli, že raketa patrila k viacerým, ktoré z Libanonu odpálili na ciele na Golanských výšinách. Armáda už avizovala, že pripravuje reakciu. Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac varoval, že po tomto útoku sa Izrael blíži k úplnej vojne s libanonskými militantmi. "Dnešný útok Hizballáhu prekročil všetky hranice a reakcia bude tomu zodpovedať. Blížime sa k momentu úplnej vojne proti Hizballáhu a Libanonu," povedal Kac pre spravodajský server Axios.

Hizballáh zaplatí vysokú cenu!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/Hassan Shams)

Útok odsúdil aj Biely dom, ktorý ho označil za hrozivý. "Naša podpora pre bezpečnosť Izraela voči všetkým Iránom podporovaným teroristickým skupinám vrátane Hizballáhu je pevná a neotrasiteľná," uviedol hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť. Iránom podporovaný Hizballáh a Izrael sa navzájom ostreľujú od októbra minulého roka, keď útok militantov palestínskeho radikálneho hnutia Hamas na južný Izrael vyvolal v Pásme Gazy odvetnú vojnu. Najhoršia eskalácia napätia v oblasti libanonsko-izraelskej hranice od roku 2006 si vyžiadala vyše 520 mŕtvych v Libanone a viac ako 40 obetí v Izraeli, vyplýva z údajov agentúry AFP.

Izraelská armáda útočila na ciele Hizballáhu v Libanone

Izraelské vzdušné sily uskutočnili v noci na nedeľu útoky proti cieľom hnutia Hizballáh v susednom Libanone, oznámila izraelská armáda. Údery vykonala po tom, ako pri raketovom útoku pripisovanému Hizballáhu zahynulo na Golanských výšinách 12 detí a tínedžerov.Informuje agentúra Reuters.

Armáda v oznámení uviedla, že útočila v siedmich oblastiach v južnom Libanone i hlbšie na území tejto krajiny, kde zasiahla infraštruktúru Hizballáhu vrátane skladov zbraní. Libanonský bezpečnostný zdroj predtým pre agentúru AFP uviedol, že niekoľko hodín po útoku na Golanských výšinách odpálilo izraelské bezpilotné lietadlo dve strely na dedinu vo východnom Libanone. Podľa zdroja zničili hangár a dom, nevyžiadali si však obete.

K útoku na Izraelom okupované Golanské výšiny došlo v sobotu. Z Libanonu odpálili rakety na viaceré miesta na tomto území, jedna z nich dopadla na futbalové ihrisko v malom drúzskom meste Madždal Šams, kde zabila 12 ľudí. Obete mali desať až 20 rokov, uviedla izraelská armáda. Izrael útok pripísal libanonskému hnutiu Hizballáh, ktoré však zodpovednosť poprelo.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v telefonáte s lídrom drúzskej nábožensko-etnickej komunity v Izraeli vyhlásil, že Hizballáh za tento útok zaplatí vysokú cenu. Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac varoval, že Izrael sa blíži k úplnej vojne s militantmi Hizballáhu, ktorí podľa neho "prekročili všetky hranice".

Iránom podporovaný Hizballáh a Izrael sa navzájom ostreľujú od októbra minulého roka, keď útok militantov palestínskeho radikálneho hnutia Hamas na južný Izrael vyvolal v Pásme Gazy odvetnú vojnu. Najhoršia eskalácia napätia v oblasti libanonsko-izraelskej hranice od roku 2006 si vyžiadala vyše 520 mŕtvych v Libanone a viac ako 40 obetí v Izraeli, vyplýva z údajov agentúry AFP.

Viac o téme: ObeteVojnaútok OSNIzraelGazaHizballáhHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu