Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Útočná rétorika Trumpa naznačuje strach z Harrisovej, hovorí odborník z Duke University

(Zdroj: SITA/AP Photo/Paul Sancya)

WASHINGTON - Útočná rétorika republikánskeho prezidentského kandidáta Donalda Trumpa voči viceprezidentke USA Kamale Harrisovej naznačuje, že republikáni považujú stiahnutie kandidatúry prezidenta Joea Bidena za zlú správu. V rozhovore pre TASR to povedal Simon Miles, odborný asistent na Sanford School of Public Policy Dukeovej Univerzity v americkom Durhame.

Biden v nedeľu oznámil, že sa v novembrových voľbách nebude uchádzať o znovuzvolenie, ako pôvodne plánoval. Tlak na jeho odstúpenie z boja o Biely dom prudko vzrástol po jeho nepresvedčivom vystúpení v júnovom televíznom dueli s Trumpom. Ako nominantku Demokratickej strany do volieb Biden podporil svoju viceprezidentku Kamalu Harrisovú, ktorá už rozbehla kampaň a avizovala, že sa jej podarilo získať podporu dostatočného počtu delegátov zjazdu Demokratickej strany. Republikánsky exprezident na svojom stredajšom predvolebnom podujatí v Severnej Karolíne označil Harrisovú za "radikálneho ľavicového blázna". Nazval ju aj "ultraliberálnou hybnou silou každej Bidenovej katastrofy".

Miles vyjadril presvedčenie, že Harrisovej (59) sa podarí získať nomináciu Demokratickej strany do prezidentských volieb. Podľa jeho slov by sa jej nepodarilo tak rýchlo získať podporu medzi demokratmi a nemalé finančné prostriedky na kampaň, ak by nebola najlepšou voľbou na porazenie Trumpa. Harrisovej kandidatúra by tiež skoncovala s naratívom, že "obaja kandidáti sú starí", myslí si Miles. Trump (78) v doterajšej predvolebnej kampani pravidelne útočil na 81-ročného Bidena pre jeho vek, no bol nútený zmeniť rétoriku, keďže sa po jeho odstúpení stal najstarším prezidentským kandidátom v histórii krajiny. Podľa analytika útočná rétorika Trumpovho tímu voči Harrisovej naznačuje obavy republikánov, že sa prezidentské voľby po Bidenovom stiahnutí stanú skutočným bojom, čo sa im nepáči. "Myslím si, že si uvedomujú, že ich prezidentský kandidát v skutočnosti nie je schopný zvládnuť skutočný (volebný) súboj," skonštatoval.

Viac o téme: RétorikaDonald TrumpKamala Harrisová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu