Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Austrália uvalila sankcie na izraelských osadníkov na Západnom brehu Jordánu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CANBERRA - Austrália vo štvrtok uvalila sankcie na viacerých izraelských osadníkov, ktorí páchali násilie, sexuálne napádali a mučili Palestínčanov na okupovanom Západnom brehu Jordánu. K podobným opatreniam predtým pristúpili už USA a EÚ.

Ministerka zahraničných vecí Penny Wongová ohlásila, že finančné sankcie a zákaz cestovania uvalili na 7 osôb a extrémistickú organizáciu Hilltop Youth."Osoby, na ktoré dnes boli uvalené sankcie, sa podieľali na násilných útokoch na Palestínčanov," uviedla Wongová. "Zahŕňa to bitie, sexuálne útoky a mučenie Palestínčanov, ktoré viedli k vážnym zraneniam a v niektorých prípadoch až k smrti."

Benjamin Netanjahu
Zobraziť galériu (2)
Benjamin Netanjahu  (Zdroj: SITA)

Expanzia izraelských osadníkov sa zintenzívnila od konca roka 2022, kedy sa k moci vrátil súčasný premiér Benjamin Netanjahu. Jeho vládna koalícia s krajnou pravicou a náboženskými stranami podporuje expanziu osadníkov na Západnom brehu.

Od začiatku vojny medzi Hamasom a Izraelom v Pásme Gazy narastá počet násilných incidentov aj na Západnom brehu. Podľa palestínskych úradov od 7. októbra zomrelo na tomto území najmenej 589 Palestínčanov. Izrael uvádza, že v tom istom čase o život prišlo 17 Izraelčanov.Izrael okupuje Západný breh od konca šesťdňovej vojny v roku 1967. Minulý týždeň medzinárodný súdny dvor v poradnom stanovisku rozhodol, že okupácia Západného brehu je nelegálna, a že "izraelské osady na okupovaných palestínskych územiach sú podľa medzinárodného práva nezákonné a predstavujú významnú prekážku na ceste k mieru."

Viac o téme: OsadníciSankcieAustráliaJordán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu